DDT

Venäjän rockin kriittinen supertähti saapuu yhtyeineen Helsinkiin huhtikuussa 2013

(Oheinen materiaali on koottu vuoden 2012 Suomen-kiertuetta varten.)

Juri Ševtšuk ja Venäjän suosituin rockyhtye DDT julkaisivat syksyllä 2011 uuden albumin ja ohjelmiston nimeltä Inatše (Toisin), jota Ševtšuk luonnehtii jatko-osaksi 1990-luvun legendaarisille ohjelmistoilleen Musta koira Pietari ja Maailma numero nolla. Yhtye lähtee kiertueelle, joka ulottuu maaliskuun lopulla myös Helsinkiin ja Tampereelle.

Juri Ševtšuk on paitsi rocktähti, myös aktiivinen kansalaisyhteiskunnan puolustaja. Hän ei ole koskaan kaihtanut vaikeita yhteiskunnallisia kysymyksiä tai vastakkainasettelua Venäjän vallanpitäjien kanssa. Ševtšukia on kosittu myös presidenttiehdokkaaksi.
 

Kriittisenä ajattelijana Ševtšuk on ollut tinkimätön uransa alusta lähtien: 1980-luvun alussa hän joutui Baškirian Ufassa vaikeuksiin mielipiteidensä vuoksi. Periferiasta käsin pysähtyneisyyden kauden Neuvostoliitto ja sen suunnitelmatalous näytti irvokkaalta, joten Ševtšuk teki aiheesta laulun:

– Haloo, Keskus, täällä puhuu Periferia. Kaikki on ok, lähetimme kolmesataa vaunua lampaanlihaa.
– Haloo, Periferia, täällä puhuu Keskus. Ymmärsimme, odotamme lampaanlihan saapumista. Lähetämme teille kaksi vaunua saappaita.

80-luvun Moskovassa Ševtšukin oli kovin vaikea päästä levyttämään maineensa vuoksi, ja vuosikymmenen puolivälissä hän asettui Leningradiin ja perusti yhtyeensä uudelleen. DDT:stä tuli välittömästi Leningradin rock-klubin johtavia bändejä. DDT on yli 30 vuotta tarjoillut kitkerää myrkkyä Neuvostoliiton ja Venäjän vallanpitäjille. Kotimaassaan he esiintyvät nykyään kymmenientuhansien ihmisten stadioneilla, ja yleisö tuntee DDT:n tuotannon perinpohjaisesti.

 

Rockrunoilijana Juri Ševtšuk on ehdottomasti Venäjän kärkikaartia, suurten venäläisten kirjailijoiden manttelinperijä. Useat hänen albuminsa ovat sellaisenaan kaunokirjallisia teoksia, mutta hän on julkaissut myös runokokoelmia. Intohimoisempaa Pietarin kaupungin kuvaajaa ei venäläisessä rockissa ole. Ševtšukin kuuluisimpia lauluja on Musta koira Pietari:

Musta koira Pietari – kai edes jotain elävää on tässä ruokottomien seinien valtakunnassa.
Olet hiljaa, olet aina rauhallinen jopa pahimman murroksen kourissa.

Teksti: Tomi Huttunen

DDT:n kotisivut:http://ddt.ru/

DDT myös Facebookissa.

DDT Wikipediassa.

 

Osta Inatshe-levysi täältä