Siperiaan! - Matias Aleksanteri Castrén Siperiassa

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
15.03.2014 12:00
Tapahtumapaikka: 
Helsinki

Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon näyttelyssä kerrotaan kielentutkija M.A. Castrénin (1813–1852) matkoista Siperiassa.

Alueen kielivähemmistöjen elämää 1840-luvulla verrataan tämän hetken Siperian-tutkimukseen ja kielitilanteeseen.

Käymme yhdessä katsomassa näyttelyn Yliopistomuseossa (Arppeanum), osoite Snellmaninkatu 3. Opastus alkaa klo 12.00 museon aulasta. Sisäänpääsy museoon on vapaa ja Družba tarjoaa opastuksen. Ilmoittautumiset tulee tehdä 10.3. mennessä allekirjoittaneelle (ulla.valkeila@svk.edu.hel.fi, 050 – 5924375), ryhmän koko on hyvä tietää etukäteen.

Castrén oli oman aikansa sankarimatkailija: hän teki kaksi merkittävää tutkimusmatkaa Siperiaan vaikeissa olosuhteissa. Hänen tavoitteenaan oli osoittaa suomen ja Siperian sukukielten kielisukulaisuus, ja hän tutki myös muiden siperialaisten alkuperäiskansojen kieliä. Castrén teki matkoillaan muistiinpanoja Siperian alkuperäiskansojen elämänmenosta, uskonnosta, kansanrunoudesta ja jopa maantieteestä. Matkoillaan hän kartutti Helsingin ja Pietarin museokokoelmia upeilla esineillä.
Miltä näyttää Siperian kielikartta nyt? Kamassin kieli on kuollut, enetsin ja nganasanin puhujia on satoja, hanti, mansi, nenetsi ja selkuppi ovat uhanalaisia kieliä. Näyttelyssä voi kuunnella näytteitä näistä harvinaisista kielistä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, tervetuloa mukaan!

Järjestäjä: Käpylän Venäjä-seura Druzhba