Sputnik-Ilta: Uralmash, Jekaterinburg ja Asbest

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
21.04.2016 18:00 - 20:00
Tapahtumapaikka: 
Kulttuurikeskus Caisa Helsingissä

Uralin itäpuolella, noin sata kilometriä Jekaterinburgista sijaitsee maailman suurin Asbestilouhos. Tämä yhden teollisuuden ympärille syntynyt kaupunki tunnettiin aiemmin nimellä Kudelka. 70 tuhannen asukkaan kaupunki on viihtyisä ja elinvoimainen, mutta turismin silmissä kuiva ja harmaa. Louhittua kivimateriaalia esitellään innolla kaupungin museossa, eikä tästä täysin turvallisesta asbestilaadusta olla huolissaan. Kävimme parin päivän visiitin kääntymässä ja ihmettelemässä kaupunkia.

Jekaterinburgissa teollisuus on aina ollut merkittävässä osassa. Uralmash on Venäjän ja muun Euroopan suurimpia kone- ja metalliteollisuuden konepajoja. Kaupungissa kokonainen kaupunginosa on nimetty tehtaan mukaan. Kävimme tutustumassa tehtaan historiaan ja nykypäivän tuotoksiin heidän museossaan.

Jos aika riittää niin pääsemme myös kyytiin syksyllä 2015 tehdylle parin viikon kiertueella Kuolan niemimaalle, Vienanmeren pohjoispuolelle ja Hiipinätunturin ympäristöön. Aluehan on suosittua muun muassa laskettelu- ja kalastusturismin keskuudessa, mutta osa alueista on hyvin vaikeapääsyisiä. Näiltä alueilta löytyy niin vanhoja kaivoksia, viimeisillä asukkaillaan sinnitteleviä kyliä, kuin Neuvostoliiton kokeiden tuloksena hiekka-aavikoksi muuttuneita alueita.

Paikka: Matkailuilta pidetään 2. kerroksen ”kokoushuone 1-2” klo 18.00-20.00 osoitteessa Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14 / Kaisaniemen metroasema. Caisa löytyy netissä www.caisa.fi. Halukkaat voivat jatkaa yhteistä iltaa omakustannushintaan erikseen sovittavassa läheisessä ravintolassa.

Järjestäjät
Juho Pajulahti ja
& Venäjän omatoimimatkailijat
https://www.facebook.com/groups/273263747624/
(www.venajaseura.com/sputnik)