Elokuvafestivaali Kino-Helmikuu

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
22.02.2015 10:30 - 18:00
Tapahtumapaikka: 
Kuopio

V Kino-Helmikuu, venäläisen elokuvan festivaali järjestetään Kuopion Kuvakukossa jälleen osana venäläisen kulttuurin viikkoa. Festivaali on tällä kertaa yksipäiväinen. Luvassa on kolme venäläistä elokuvaa suoraan Helsingin Kino Lokakuu -festivaaleilta!

Ohjelmassa:
klo 10.30 A Long Happy Life / Долгая счастливая жизнь
klo 12 The Mirrors / Зеркала
klo 15.30 Legend n:o 17. / Легенда № 17

Elokuvat ovat venäjänkielisiä, tekstitys englanniksi. Vapaa pääsy! 

A Long Happy Life / Долгая счастливая жизнь

Ohjaaja: Boris Hlebnikov
Käsikirjoitus: Aleksandr Rodionov, Boris Hlebnikov
Tuottaja: Roman Borisevitsh, Aleksandr Kushajev
Rooleissa: Aleksandr Jatsenko, Anna Kotova, Vladimir Korobeinikov, Sergei Nasedkin, Jevgeni Sytyj, Gleb Puskepalis, Inna Sterligova, Aleksandr Aljabiev, Sergei Pestrikov, Pavel Kolesnikov...
Laji: Draama/tragikomedia
Kesto: 1h 17 min, valmistumisvuosi: 2012
Katso elokuvan traileri!

Fred Zimmermannin "Sheriffistä" innoituksensa saaneessa tragikomediassa Sasha peruu päätöksensä muuttaa kaupunkiin ja suostuu kyläläisten pyynnöstä johtamaan "pientä vallankumousta" eli puolustamaan lähellä Murmanskia sijaitsevaa pikkukylää sitä riistäviltä kriminaaleilta.

Valitettavasti vallankumouksen liekki sammuu yhtä nopeasti kuin syttyykin ja kansalaiset pettävät Sashan.

Kuin Gary Cooper Sasha joutuu yksin kohtaamaan lahjotuista virkamiehistä ja poliiseista sekä Venäjän valtapuolueen byrokraateista koostuvan mafia-armeijan. Vaikka hänellä olisi rinnallaan itsensä Tex Willer, niin tässä taistelussa Sashalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Ainoa asia, mikä tuo Sashalle lohtua on vaalean ja kauniin Annan rakkaus ja kunnioitus häntä kohtaan.

The Mirrors / Зеркала

Ohjaaja: Marina Migunova
Käsikirjoitus: Juri Arabov, Anastasia Sarkisjan
Tuottaja: Marina Migunova, Anton Zlatopolski
Rooleissa: Viktoria Isakova, Roman Poljanski, Viktor Dobronravov, Aleksandra Moshkova, Jevgeni Knjazev, Igor Pismennyj, Vladimir Sytshov
Laji: Elämäkerta, draama
Valmistumisvuosi: 2013, kesto: 2h 10 min
Katso elokuvan traileri!

On kesä Krimillä vallankumouksen aattona. Nuori Marina Tsvetajeva tapaa voimistelija Sergei Efronin. Tämä tapaaminen aloittaa myrskyisän suhteen, joka kestää läpi koko heidän elämänsä. Elokuvassa kerrotaan Marina Tsvetajevan elämästä ja kohtalosta neljän tarinan kautta lähtien Krimin Koktebelistä Prahan ja Pariisin kautta takaisin Venäjälle, jossa perhettä odotti traaginen loppu.

Legend no: 17 / Легенда № 17

Ohjaaja: Nikolai Lebedev
Käsikirjoitus: Mihail Mestetski, Nikolai Kulikov, Nikolai Lebedev
Tuottaja: Leonid Vereshagin, Anton Zlatopolski, Nikita Mihalkov
Rooleissa: Danila Kozlovski, Oleg Menshikov, Svetlana Ivanova, Vladimir Menshov, Aleksandr Lobanov, Sergei Genkin, Roman Madjanov, Aleksandr Jakovlev, Aleksandra Grepi, Boris sherbakov
Laji: Urheiludraama, biografia
Valmistumisvuosi: 2012
Kesto: 2h 14 min
Katso elokuvan traileri!

Tulipunaisessa CCCP-pelipaidassa oli jotain, joka pisti vastustajan lavat vapisemaan; varsinkin jos punanuttua kantavan kiekkoritarin nimi oli Valeri Harlamov, maailman kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija. Venäjällä katsojaennätykset rikkonut Legend No:17 kuvaa Harlamovin elämää aidolla Rocky-Balboa-meiningillä. Pienikokoista ja äitinsä puolelta baskitaustaista Valeria pilkataan ja tönitään niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin, ja auto-onnettomuus on katkaista hänen uransa ennen kun se on kunnolla alkanutkaan. Valeri nousee kuitenkin aina ylös niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin, jos ei muuten niin Oleg Menshovin antaumuksella näyttelemän neuvostokiekkoilun luojan, mestarivalmentaja Anatoli Tarasovin potkimana rooliin, jonka kohtalo on hänelle kirjoittanut. Hän johtaa joukkueensa Kanadan jättiläisiä vastaan vuoden 1973 ottelusarjan avausottelussa, jossa vastakkain ei ole vain kaksi jääkiekkojoukkuetta, vaan kaksi maailmankatsomusta, kaksi poliittista järjestelmää.

Lätkäfanille Legend No:17 tarjoaa täydellisen kiekkoillan upeasti toteutuetuilla toimintakohtauksilla, joissa jää kirskuu ja laidat paukkuvat, ja kun Tarasov lausuu troikkana maagiset nimet Mihailov, Petrov ja Harlamov, ei itku onnesta ole kaukana.

Urheilusta vähät välittävä voi heittäytyä elokuvan romanttisiin kiemuroihin, nauttia upeasta lavastuksesta ja kaunilla tavalla vanhahtavasta tunnelmasta, jonka ansiosta Legend No:17 on kuin aikamatka muistojen kultaamaan Neuvostoliittoon.

Järj. Suomi-Venäjä-Seura ja Kino Kuvakukko