Karjalan Kansallinen Teatteri Kuopiossa ja Varkaudessa 11.-12.8.

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
11.08.2017 19:00 - 21:00
Ajankohta: 
12.08.2017 18:00 - 20:00
Tapahtumapaikka: 
Maksim Kuopiossa, Kaupunginteatteri Varkaudessa

Karjalan Kansallinen Teatteri valmisti Petrsokoissa ensi-iltaan suomalaisia klassikoita. Suomen Opetusministeriö on rahoittanut hanketta, jonka tarkoituksena on edistää suomen kielen asemaa Kansallisessa Teatterissa, jonka ohjelmistosta vielä n. 30 % on suomenkielistä ja karjalan kielistä ohjelmistoa. Mukana hankkeessa on lisäksi Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piiri.

Ensi-iltaan tuli 29.10.2016 Aleksis Kiven ja Maria Jotunin teoksista ohjaaja Tarja-Liisa Qvintuksen sovittama kokonaisuus ”Kun on tunteet”. Mukana on kolme tarinaa Jotunilta eli Kun on tunteet, Matami Röhelin ja Pietari Suuren tapainen. Aleksis Kiveltä teksteistä nähdään Kihlaus.

Esitykset sijoittuvat 1800-1900-luvun vaihteeseen ja niissä kerrotaan tarinoita naisen asemasta, rikkaiden ja köyhien välisistä sosiaalisista eroista sekä myös rakkaudesta. Jotunista sanotaan, että hän oli erityisesti naisen puolella ja erityisesti nuoren naisen, mutta hän on ennenkaikkea suuri humanisti, joka muistaa tarinoissaan myös miestä.

Esityksessä mennään alemmalta sosiaaliselta tasolta ylöspäin, kuten epämääräisen Matami Röhelinin luota Rouva Myyrin luo kuvittelemaan suuria historian henkilöistä. Röhelinin lastenhoitokyvyt ovat arveluttavia ja Rouva Myyrin itsensä vertailu jopa itseensä Pietari Suureen on lähinnä huvittavaa. Mutta kuka pompottaa ja ketä! Ensimmäisenä tarinana nähdään Jotunin Kun on tunteet, jossa Viia muistelee suurta rakkauttaan Anttia.

Toisessa osassa nämme Kiven klassikon Kihlaus, jossa vanhapoika Aapeli rakastuu kipakkaan Herrojen Eevaan, jolla on kylässä arveluttava maine. Saamme nähdä nouseeko onni karaatari Aapelin kotiin, jossa hän yleensä viettää aikaa ystävänsä Eenokin kanssa. Siis rakkautta, tulta, tappuraa ja kisailua.

”Kun on tunteet” -esityksen ensi-ilta oli 29.10.2016 Karjalan Kansallisen Teatterin pienellä näyttämöllä. Nyt esitykset tulevat vierailulle Kuopioon Kallamarinaan pe 11.8.2017 klo 19 sekä Varkauden Kaupunginteatteriin la 12.8. klo 18. Liput 15 €. Näissä tullaan näkemään melodraamaa ja elämänmakuista komediaa. Esityksessä on mukana Suomesta ohjaaja Tarja-Liisa Qvintuksen lisäksi säveltäjä Ari Järvinen. Qvintus on myös sovittanut tekstin sekä vastaa suurimmaksi osaksi esityksen taiteellisesta puolesta, kuten lavastuksesta. Apunaan hänellä on toki ollut koko Karjalan Kansallinen Teatteri. Ja sen kahdeksan näyttelijää.

Näytelmä on valmistettu Suomen Opetus- ja Kulttuuriministeriön sekä Suomi-Venäjä-Seuran tuella ja se on osa Suomen 100-vuotisjuhlan ohjelmistoa.