Kino-Helmikuu Kuopiossa

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
21.02.2014 16:00 - 23.02.2014 16:00
Tapahtumapaikka: 
Kuopio

IV Kino-Helmikuu, venäläisen nykyelokuvan festivaali käynnistyy tänä vuonna Ville Haapasalon läpimurtoelokuvalla Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia. Lisäksi tarjolla on venäläistä animaatiota lapsille ja aikuisille, lyhytelokuvia sekä kaksi täyspitkää uutta venäläistä elokuvaa.

Elokuvafestivaali on osa laajempaa Venäläisen kulttuurin viikkoa.

Paikkana toimii Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27, Kuopio. Kaikki näytökset ovat ilmaisia! Kaikissa elokuvissa ääniraidan kieli venäjä, tekstitys englanniksi. Avauselokuvassa tekstitys suomeksi.

PERJANTAI 21.2.

Klo 16 Avajaiset. Kuopion kaupunginteatterin näyttelijät Henna Haverinen ja Outi Kärpänen kertovat opiskelustaan Pietarin valtiollisessa Teatteritaiteen akatemiassa, joka on myös Ville Haapasalon entinen opinahjo.

Klo 17 Osobennosti natsionalnoi ohoty, Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia, 1995, 1 h 33 min, K-18

Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksandr Rogozhkin
Säveltäjä: Vladislav Pantshenko, Nikolai Astahov
Rooleissa: Aleksei Buldakov, Viktor Bytshkov, Sergei Russkin, Semjon Strugaltshov, Ville Haapasalo, Sergei Kuprijanov, Sergei Gusinskin

Venäjällä jo klassikkoelokuvan asemaan kohonnut, suomalaisnäyttelijä Ville Haapasalon läpimurtoelokuva. Kyseessä on komedia suomalaisesta kirjailijasta, joka lähtee Venäjälle kirjoittamaan kirjaa aidosta venäläisestä metsästyksestä. Yhteisellä metsästysretkellä tapahtuu jos jonkinlaista, eivätkä kielivaikeudet suinkaan ole niitä suurimpia matkan varrella eteen tulevista vaikeuksista. Kaikesta selvitään kuitenkin venäläisellä ja suomalaisella rempseydellä.

Kieli RU/FI, tekstitys FI

Lauantaina ja sunnuntaina esitettäville elokuville ei ole Suomessa määriteltyjä ikärajoja, joten joudumme ilmoittamaan niiden suositusikärajaksi 18 vuotta.

LAUANTAI 22.2.

Klo 13 Animaatiosarja lapsille (pituus 1h 16 min)
1. Qumi-qumi. Fishing, studio "ToonBox", 2012, 11 min
2. Migrant Bird (Pereletnaja, Muuttolintu), dir. Vera Myakisheva, studio "Pchela", 2012, 5 min
3. Snowflake (Snezhinka, Lumihiutale), dir. Natalya Tshernyshova, studio "Pchela, 2012, 5 min
4. Premiere, dir. Stepan Biryukov, studio "Pchela", 2010, 5 min
5. My strange grandfather (Moi strannyi dedushka, Outo isoisäni), dir. Dina Velikovskaja, VGIK, 2011, 8 min
6. Gone orchestra (Propavshij orkestr, Hävinnyt orkesteri) dir. Aleksei Boikun, Jelena Shabanova, studio CNF-anima, 2012, 13 min
7. Finnish lullaby (Finskaja kolybelnaja, Suomalainen kehtolaulu), dir. Jelizaveta Skvortsova, studio "Metronom-film", 2010, 3 min.
8. Portuguese Lullaby (Portugalskaja kolybelnaja, Portugalilainen kehtolaulu), dir. Jelizaveta Skvortsova, studio "Metronom-film", 2009, 3 min
9. Hopfrog, dir. Leonid Shmelkov, studio "Krasnoborod", 2012, 5 min
10. Kostja, dir. Leonid Shmelkov, studio SHAR, 2011, 5 min
11. Masha and the bear (Masha i medved, Masha ja karhu). Hocus-pocus. Studio "Animaccord", 2012, 6 min

Pystyykö kana lentämään? Voiko postissa lähettää Afrikkaan todellisen talven? Mitä tehdä, jos isoisä on täysin hupsu? Tai mitä tehdä, jos olet loukannut ystäviäsi ja he ovat menneet kauas pois? Ja mitä sitten, kun lapsuus on ohi? Venäläisillä nykyanimaationtekijöillä on vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin. Venäläiset ohjaajat tekevät ihmeitä; nuket, muovailuvaha ja piirrokset heräävät eloon. Perustaen työnsä hienoon neuvostoanimaation traditioon he saavat jokaiseen teokseensa jotain erityistä: epätavallisen intonaation, omintakeisen designin, ihmeellisen hienon ilmapiirin. Erimaalaisten äitien laulamien kehtolaulujen herkkyys. Levottoman tytön rajaton ilo, epämääräisten mielikuvitusolioiden ja sirkusareenalle päässeen sirkuskarhun onni. Ohjelmisto koostuu tunteiden moninaisuudesta, animaatiot on tehty käsinkoskettavalla taiteellisella huolellisuudella. Jopa tietokoneella tuotetut animaatiot ovat käsintehtyjä.

Klo 14.30 Animaatiosarja aikuisille (1h 24 min):

1. Sweetheart (Sydänkäpy), Jekaterina Sokolova, studio "Toonbox", 2011, 11 min.
2. Tshinti, Natalja Mirzojan, studio "Peterburg", 2011, 8 min
3. Once when I served my dear landlord (Kun olin tilanomistajalla hommissa), Mihail Tumija, studio "Belarus", 2012, 8 min
4. A girl for hare (Tyttö ja jänis), Svetlana Razguljajeva, VGIK, 2012, 9 min
5. Itsihitanantsu, Natalja Ryss, 2011, 15 min
6. Out of game (Pihalla), Ivan Maximov, 2011, 7 min
7. Umba-Umba, Konstantin Brilliantov, 2011, 7 min
8. Night lights (Yövalot), Marina Moshkovskaja, Tatjana Moshkova, 2012, 9 min
9. Don´t leave your belonings, when you are going out (Älä unohda tavaroitasi, kun menet ulos), Nina Basjarina, studio "Snega", 2012, 6 min
10. The prehistoric dad (Esihistoriallinen isä), Vladimir Danilov, school-studio SHAR, 2012, 3 min
11. It´s raining (Sataa), Anna Shepilova, studio "Rassvet", 2012, 9 min

Kerran muurahainen näki valokuvan Taj-Mahalista ja rakastui siihen ihmeeseen kerrassaan. Hän päätti omistaa elämänsä oman pienen Taj-Mahalinsa rakentamiseen. Tällainen juoni on Tshinti-animaatiossa, jonka on tehnyt nuori lupaava ohjaaja Natalja Mirzojan. Sen teema yhdistää tavallaan koko animaatiosarjaa, joista suurin osa kertoo haaveista ja pyrkimyksistä, joita ihmisillä on. Esim. "Siniharmaa kyyhkynen", joka matkustaa loputtomasti tukahduttavan täydessä vaunussa eikä kykene hyppäämään pienelle asemalle. Tai elokuvassa "Kun olin tilanomistajalla hommissa", jossa loistavalla valkovenäläisellä tekniikalla kerrotaan tarina ihmisestä, joka palvelee toista koko elämänsä. Tai pieni tyttö lyhytanimaatiosta "Tyttö ja jänis", joka jäniksen vuoksi lentää jänisten planeetalle ja huomaa, ettei uhrautuvaisuus aina tuokaan onnea. Jokainen näistä tarinoista kertoo onnen, kauneuden, rakkauden etsinnästä ja siitä ettei tulos ole aina niiden kaikkien menetysten arvoinen ja kuitenkin tie saattaa johtaa odotettuun tavoitteeseen. ... Muuten, joidenkin animaatioiden surumielinen sävy ei missään tapauksessa tarkoita täydellistä depressiota. Se, että ei saavuta absoluuttista ideaalia, ei tarkoita sitä, etteikö elämä olisi täynnä mieluisia asioita. 

Klo 15.45 LYHYTELOKUVAT

Doroga na... (Road to...) Tie jonnekin... 2012, 32 min.

Ohjaaja: Taisia Igumentseva
Käsikirjoitus: Aleksandra Golovina
Kuvaaja: Natalja Klukina
Rooleissa: Sergei Abroskin, Anna Rud, Sergei Podkolzin, Vladimir Gorislavets
Laji: Tragikomedia 

Elokuva kertoo yksinäisyydestä, suuren kaupungin ihmisistä, joita kukaan ei huomaa. Elokuvan sankari Sergei, yksi näkymättömistä, keksii parhaan keinon käydä keskustelua ulkopuolisen maailman kanssa. Päivisin hän työskentelee kaupassa, eikä hänen elämänsä eroa mitenkään miljoonien muiden ihmisten elämästä ennen kuin koittaa yö. Silloin hän menee viereisen talon pihalle hienossa puvussa ja haukkuu ihmisiä miten huvittaa. Elokuva kertoo myös rakkaudesta, joka poistaa yksinäisyyden. Sergei löytää sielunsisaren Lizan, ja hänen elämänsä saa uuden sisällön. Yhteinen hulluttelu lähentää enemmän kuin mikään muu. 

Kross (Cross country), Maastojuoksu, 2011, 15 min

Ohjaaja: Marina Vroda
Musiikki: Maria Nesterenko
Rooleissa: Jegor Agarkov
Vuonna 2011 Cannesissa palkittu lyhytelokuva

Maastojuoksua jumppatunnilla. Teinipoika kavereineen eroaa muusta luokasta ja lähtee kuljeksimaan puistoon. Samainen teini joutuu riitoihin kavereidensa kanssa, saa turpaansa ja lähtee omille teilleen. Hän osuu metsässä tilanteeseen, jossa kolme miestä tutkii maassa makaavan kuolleen henkilön taskuja. Selvää on, että nämä kolme ovat myös syypäitä miehen hengettömyyteen. Poika pakenee ymmärtäen nähneensä jotain liikaa. Hän osuu hiekkarannalle, jonne jää makaamaan ja tuijottamaan toista poikaa joka juoksee ilmapallon sisällä veden päällä.

"Onko tärkeää elää vai tarkastella elämää sivusta? Toivoisin, että tässä elokuvassa todellisuus luo runoutta." Maria Vroda, 2011.

SUNNUNTAI 23.2.

Klo 13 Ja tozhe hotshu, Me too (Minäkin haluan), 2012, 1h 23 min

Ohjaaja: Aleksei Balabanov
Säveltäjä: Leonid Fjodorov
Kuvaaja: Aleksandr Smirnov
Rooleissa: Aleksandr Mosin, Oleg Garkusha, Juri Matvejev, Alisa Shitikova, Aleksei Balabanov
Laji: draama

Autiolla kesätiellä kulkee musta jeeppi. Autossa istuvat bandiitti ystävänsä Matvein ja tämän vanhan isän kanssa, mukana kulkevat vielä muusikko ja kaunotar. He etsivät paikkaa nimeltä Kolokolnja Sthsastja (Onnen kellotapuli), joka huhupuheiden perusteella sijaitsee Pietarin ja Uglitshin välissä aivan jo toimintansa lopettaneen atomivoimalan vieressä. Kolokolnjaan matkustaa ihmisiä, mutta ei keitä tahansa. Mustassa autossa jokainen uskoo, että juuri hänet valitaan.

Klo 14.45 Rasskazy, Stories (Tarinoita), 2012, 1 h 45 min

Ohjaaja: Mihail Segal
Käsikirjoitus: Mihail Segal
Kuvaaja: Eduard Moshkovitsh
Säveltäjä: Andzhei Petras
Rooleissa: Andrei Merzlikin, Igor Ugolnikov, Tamara Mironova, Konstantin Jushkevitsh, Darja Nosik, Ljubov Novikova, Vladislav Leshkevitsh, Sergei Fetisov, Jelena Nesterova, Vasili Mitshkov
Laji: draama, komedia

Nuoren kirjailijan käsikirjoitus saapuu kustantamoon. Käsikirjoitus vaikuttaa voimakkaasti jokaiseen, joka sitä lukee vaikkapa vaan yhden sivun. Neljä tarinaa käsikirjoituksen pohjalta - neljä tapahtumaa, joissa arvaamattomat loppukäänteet, neljä elokuvalajia: absurdi komedia, sosiaalinen satiiri, trilleri, melodraama.