Hervanta (Tampere)

Hervannan osasto on vireä kaupunginosayhdistys Tampereella. Toimintamme on ihmisläheistä ja mukana on myös maahanmuuttajia. Järjestämme ruokakursseja, saunailtoja, sieniretkiä, museo- ja konserttikäyntejä ym. Olemme aktiivisesti mukana tamperelaisten osastojen yhteisissä tapahtumissa, kuten Tampereen kaupungin järjestämien Venäläisen kulttuurin viikkojen tapahtumissa. Olemme mukana julkaisemassa tamperelaisten yhteistä jäsenlehteä Tampereen Tiimaa. Tule mukaan iloiseen joukkoomme!

Löydät meidät myös FB:sta: https://www.facebook.com/groups/Hervannansvs/

Suomalaiset Siperiassa -projektistamme on tietoa:

https://www.facebook.com/projekti.suomalaiset.siperiassa/

 

Puheenjohtaja Leena Kakko

Puhelin: 040 590 5665

kakkolee (at) gmail.com

Varapuheenjohtaja Asta Lepikkö

Puhelin: 040 522 6805

asta.lepikko (at) saunalahti.fi

TOIMINTAA!

Luento ma 24.4. klo 18.15-19.45 Hervannan kirjaston lukusalissa:

Kalkun kenttälinnoitus. Matti Vuorikoski kertoo Venäjäseuran Messukylän osaston adoptoimasta monumentista: juoksuhaudan pätkästä.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA:

Siperian luennot jatkuvat Hervannan kirjaston lukusalissa kahtena maanantaina klo 18:15 - 19:45 syyskaudella 2016. Tällä kerralla kerromme sanoin ja kuvin kesäkuisesta matkastamme Moskova-Omsk-Tjugalinsk-Ryzhkova-Omsk-Krasnojarsk-Dudinka-Norilsk-Moskova. Luennoille on vapaa pääsy:

  1. 10.10.2016 -  Osa 1. Moskovasta Omskin alueen kautta Krasnojarskiin. Osaston puheenjohtajan ja matkanjohtajan Leena Kakon johdattamana ja muiden matkalaisten kommentointien kera esittelemme matkan alkuosaa.
  2.  
  3. 7.11.2016 - Osa 2. Krasnojarskista Jeniseitä pitkin Dudinkan ja Norilskin kautta Moskovaan. Osaston puheenjohtajan ja matkanjohtajan Leena Kakon johdattamana ja muiden matkalaisten kommentointien kera esittelemme matkan loppuosaa.
  4.  

NOJATUOLIMATKA TAMMIKUUSSA 2017

Minkälaista on Uljanovskissa? Jukka Kim Porista tulee luennoimaan kuvien kera Hervannan kirjastoon ma 9.1. klo 18:15-19:45.

"PIKKUSIPERIAN RETKELLÄ" PERÄSEINÄJOELLA

 

Siperian matkaajien ja muiden asiasta kiinnostuneiden retkelle Peräseinäjoelle 27.-28.8.2016 osallistui 14 henkilöä. Tampereelta matkustettiin tilausbussilla. Perillä katsottiin paikallisten harrastajanäyttelijöiden pienoisnäytelmä "Rastas-Tiinan Ameriikan reisu".  Esitimme kertomuksia ja kuvia kesäkuisesta Siperian matkasta sekä nautimme runsaan illallisen lapinkodassa. Myrsky paukutteli kotakankaita ja sadekuurotkin roiskivat teatteriesityksen aikana, mutta tunnelma oli silti lämmin ja kodikas. Loppuilta vietettiin kuvakatselmuksen parissa Hakalan ameriikan talossa vähän paremmin rajuilmalta suojassa. Lämpimät kiitokset peräseinäjokisille onnistuneesta retkestämme!

Matka Siperiaan kesäkuussa 2016

Siperian matkamme 11. - 28.8.2016 onnistui yli odotusten. Sää suosi matkaamme, sillä Siperiassa oli hellettä, jopa aivan pohjoisessa Dudinkassa ja Norilskissa. Emme siis kokeneet vilua - nälästä puhumattakaan.

Ryhmässämme oli 17 osanottajaa Suomesta ja neljä Venäjältä, joista yksi oli videokuvaaja. Kameralle tallentui valtava määrä aineistoa tulevaa "Suomalaiset Siperiassa" -dokumenttiamme varten. Myös valokuvien määrä on suunnaton. Videodokumentti ja valokuvanäyttely valmistuvat juhlavuonna 2017. Projektimme "Suomalaiset Siperiassa" on mukana Suomi100-ohjelmassa. Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa Tampereella suunnittelemme hankekumppaneidemme kanssa projektin viimeistelyä, videoesityksiä ja näyttelyn kierrätystä.

Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat on seurannut projektimme edistymistä ja kirjoitti heinäkuussa matkastamme jutun. Ks.

 

SIPERIAA LUENNOILLA JA KÄYTÄNNÖSSÄ: SUOMALAISTEN JALANJÄLJILLÄ

Hervannan osaston Siperia-aihe jatkuu yhä edelleen. Suunnitelmissa on taas uusi matka Siperiaan kesäkuussa 2016. Siihen liittyen jatkuu syksyllä 2015 aloitettu Siperia-luentosarja Hervannan kirjaston lukusalissa nimellä Nojatuolimatkoja Siperiaan. Luentoja on noin kerran kuukaudessa maanantaisin klo 18.15-19.45. Luennoille on vapaa pääsy. Järj. Suomi-Venäjä-Seuran Hervannan osasto ry yhteistyössä Hervannan kirjaston kanssa.

1.2. Suomalaisille jalanjäljille Siperiaan kesäkuussa 2016? Lähtisitkö mukaan? Tietoa matkasuunnitelmista. Leena Kakko, Venäjäseuran Hervannan osaston puheenjohtaja.

29.2. Miten Matti Unkurin suomalaistalo saatiin Siperiasta Peräseinäjoelle 2013? Professori Olavi Koivukangas.

21.3. Moottoripyörällä Siperian halki. Juha Helin kertoo matkastaan Vladivostokiin.

11.4. Yliopistokaupunki TOMSK kulttuurimatkakohteena. Tatjana Jakubovskaja kertoo kotikaupungistaan.

PROJEKTI SUOMALAISET SIPERIASSA

Matkaprojektiin liittyy Facebook-ryhmä Projekti Suomalaiset Siperiassa / Финны в Сибири, josta saa lisää tietoa. Erikoislupien Dudinkan ja Norilskin kaupunkeihin hankkimista varten sitova ilmoittautuminen matkalle on tehtävä jo 21.2. mennessä. Lisää tietoa y.m. FB-sivulta tai puheenjohtaja Leena Kakolta, 040 590 5665 tai kakkolee (at) gmail.com

Hervannan osaston alkuperäinen Siperia-projekti toteutui kesällä 2009 junamatkalla Trans-Siperian rataa pitkin Moskovasta Vladivostokiin. Mukana oli 16 ihmistä, jotka saivat ainutlaatuisia kokemuksia Krasnojarskissa, Ulan-Udessa Baikalin itäpuolella ja matkan päätepisteessä Vladivostokissa. Matka on poikinut erilaisia näkökulmia Siperiaan ennen ja jälkeen matkan. Matkasta on koottu myös valokuvanäyttely.

KOKKAUSKERHO

 

Olemme järjestäneet jo useita suosittuja kokkauskursseja venäläisen ruoan tiimoilta. Olemme kokoontuneet syksyisin ja keväisin noin kerran kuukaudessa tekemään ja syömään venäläisiä arkiruokia salaatteineen, keittoineen ja lämpimine ruokineen. Ruoka on ollut hyvää ja ruoan tekeminen yhdessä hauskaa. Tervetuloa kaikki mukaan seuraaviin kokkaustapahtumiin. Osaamista ei tarvita ennestään vaan opettelemme yhdessä.

Hervannan osaston ystävyyskaupunki on Nizhni Novgorod