Kino Lokakuu elokuvateatteri Studiossa Oulussa 8.-15.4.2015

Takaisin kalenteriin »

Ajankohta: 
08.04.2015 (Koko päivä) - 15.04.2015 (Koko päivä)
Tapahtumapaikka: 
Elokuvateatteri Studio (Hallituskatu 7, Oulu)

Kino Lokakuu elokuvateatteri Studiossa Oulussa 8.-15.4.2015

Ke 8.4.     17.00     Aleksandr Mitta: CHAGALL - MALEVITSH  2013  119 min
Vauhdikkaassa ja värikkäässä fantasiassa kahden kuvataiteen suurnimen kohtalot kietoutuvat pogromeihin ja punaterroriin syöksyvässä Vitebskissä, missä Mark Chagall toimi taideasiain komissaarina Venäjän vallankumouksen vuosina 1918 – 21. Vaikka opiskelijat suhtautuvat kunnioittavasti Chagallin "maagiseen realismiin", heidän idolinsa nimi on Kazimir Malevitsh, seksikäs futuristi, jonka Chagall kutsuu Vitebskin taideakatemiaan esittelemään suprematistisia teorioita. Rauhanomaisen rinnakkainelon jälkeen kahden taidekäsityksen välille syttyy sota.
Chagall nojaa juutalaiseen kulttuuriin ja kansantarinoihin, kun taas Malevitsh on vallankumouksellisen taiteen lipunkantaja. Hän kohtelee oppilaita kuin sotilaita, joiden pitää putsata vanha kangas ja täyttää se niin kutsutulla nonfiguratiivisella tyhjyydellä.
Opiskelijat valitsevat nopeasti joukkonsa, onhan "coolimpaa" maalata "Musta neliö" kuin "Rakastavaiset kaupungin yllä", ja Chagall havaitsee kuuluvansa lentävine lehmineen historian roskatunkiolle. Sinne he kuitenkin päätyvät kaikki, niin oppilaat kuin opettajatkin, sillä neuvostososialismia ei maalata pensseleillä vaan pistimellä. Lopulta NKVD:n upseeri on ainoa todellinen taiteilija ja luodinreikä ainoa jäljelle jäävä geometrinen peruskuvio.
            
To 9.4.     17.00     Vladimir Tumajev: VALKEA JÄKÄLÄ (Belyj jagel)  2014  100 min
Nenetsikirjailija ja -aktivisti Anna Nerkagin novellikokoelmaan pohjautuvassa draamassa ihmiset joutuvat tekemään valintoja, elääkö esi-isien tavoin tundralla arktisissa olosuhteissa vai muuttaako kaupunkiin nauttimaan sieltä ehkä löytyvistä mukavuuksista ja paremmasta elämästä. Kenellekään valinta ei ole helppo, kaikista vähiten Aljoshkalle ja Ilnelle, joiden rakkaudessa heijastuu koko nenetsikansan kohtalo ja tulevaisuus.
            
Su 12.4.     15.00     Valeria Gai-Germanika: YES AND YES (Da i da)  2014  115 min
Venäjällä kielletyn ja muutenkin kohutun elokuvan avainkohtauksessa taiteilijan urasta haaveileva ja itseään etsivä Sasha näkee kommuunin sohvalla retkottavan poikaystävänsä kaivavan kalun esiin, virtsaavan kädessään olevaan lasiin ja heittävän kultaisen jallun huiviinsa samalla ammattitaidolla kuin miljoonat votkagrammansakin. Sitten Anton sanoo: "Jotenkin minun piti vain tehdä näin." Esimerkiksi 127 tuntia ja Liekehtivät kylät -elokuvista poiketen, joissa henkilöt kuolisivat janoon jos eivät joisi nestemäistä kuona-ainettaan, Anton tinttaa litkunsa kruunatakseen oman ja (taiteilija)yhteisönsä egoistisen ja minäänsä käpertyneen kvasiboheemisen, viinan, seksin ja huumeiden synnyttämän ilmapiirin, joka on kaukana Putin-urosten ihanteista. Lopulta Sasha kasvaa ulos tuosta yhteisöstä opittuaan seisomaan omilla jaloillaan.
Eritekokeilun lisäksi Yes and yesin esityskieltoon on vaikuttanut elokuvassa käytetty kieli, joka sisältää lukuisia miehen ja naisen genitaaleihin liittyviä slangisanoja sekä yhtymistä kuvaavia verbejä, aivan niin kuin nuorten kieli olisi taantumassa pelkäksi parittelukorinaksi.
Yes and yes voitti vuoden 2014 Moskovan elokuvafestivaalin.
            
Ti 14.4.     17.00     Vera Storozheva: NINE DAYS ONE MORNING (Devjat dnej odno utro)  2014  87 min
"Minun nimeni on Anna Kruglova. Olen pariisilainen huippumalli." Näin kotikyläänsä kuvaus- ja hyväntekeväisyysmatkalle lähtenyt Anna esittelee itsensä perähikiän kulttuuritaloon kokoontuneille kyläläisille, jotka tuijottavat häntä kunnioittavasti kuin ihmeitä tekevää ikonia tai uutta mersua. Kaikki heissä, noissa kummallisesti pukeutuneissa junteissa, on Annalle vierasta, jopa kauhistuttavaa, kuin epämääräisiä muistoja lapsena luetuista satukirjoista, jotka aiheuttivat hänelle painajaisia, eikä hän voi kuin kiittää mielessään sitä ranskalaista avioparia, joka vuosia sitten adoptoi hänet paikallisesta lastenkodista ja pelasti venäläisen maatuskan kohtalolta. Mutta Annan asenne kokee muutoksen.
Käy ilmi, että paikallisen banjan hieman hidasälyinen pesijätär on Annan sisko. Kylän elämä avautuu Annalle täysin uudessa valossa. Hän löytää lisätietoja omasta taustastaan kylän arkistosta, tutustuu lähemmin siskoonsa ja kylän ihmisiin ja huomaa, että vanhassa venäläisessä kaupungissa on paljon kaunista ja arvokasta.
            
Ke 15.4.     17.00     Zosja Rodkevitsh & Olga Horeva: KIEV - MOSCOW  2014  87 min
Videopäiväkirja tavallisten kiovalaisten ja moskovalaisten elämästä. Ihmisiä kuvataan heidän ammattiensa kautta. Tutustumme näyttelijöiden, parlamentin jäsenten, lääkäreiden, opettajien, siivoojien arkipäivään. Tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät elää arkeaan näiden poliittisten myrskyjen keskellä. Miten me oikeasti toisistamme eroamme vai eroammeko? Kaikkihan me vain toivomme rauhaa emmekä poliittista kriisiä.

Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys
Vapaa pääsy

Järjestää: Suomi-Venäjä-Seuran Pohjois-Suomen piirijäjestö ry ja Oulun elokuvakeskus ry