Kino-Lokakuu 2007

Valikon otsikko: 
DVD-leffat

1. Pavel Lungin, The Island (Ostrov, 2006, 112 min)

Elokuva rikoksesta ja anteeksiantamisesta, koko elämän sovituksen etsimisestä, joka Isä Anatolin kohdalla alkaa siitä hetkestä, kun hän Toisessa maailmansodass kavaltaa ystävänsä saksalaisille. Sodan jälkeen Anatoli päätyy karuun ja syrjäiseen luostariin, jossa hän hyvyytensä ja pyhyytensä ansioista saavuttaa kunnioitetun aseman. Tämä ei riitä Isä Anatolille, sillä hänen uskomuksensa mukaan edes tuhat tuhannelle ihmiselle tehtyä  hyvää työtä eivät riitä korvaamaan yhdelle ihmiselle aiheutettua pahuutta; siksi tarvitaan ihme, joka todistaa Jumalan antaneen Isä Anatolille anteeksi.

The Island onkin matka venäläisen ortodoksisuuden ytimeen, enemmän litrugia kuin elokuva, jota korostaa mystisen musiikin käyttö ja toinen toistaan kauneimmat kuvat, jotka tuovat mieleen niin Isaak Levitanin kuin Albert Edefeltin taulut, ja erityisesti kohtaus, jossa munkit puhdistavat vanhaa ikonia ja lian ja saastan alta paljastuu esiin Jeesuksen Kristuksen kasvot, kuuluu elokuvahistorian pyhimpiin.

 

2. Valery Fokin: Metamorphosis (Prevrashchenie), 2002, 80 min)

Palkitti Hatshinan elokuvafestivaaleilla parhaasta sovituksesta ja parhaasta näyttelijäsuorituksesta (Evgeny Mironov). Osallistunut Tokion, Karlovy Varin, Bergenin, Haifan, Ljubljanan (Sloveniassa), Mannheim-Heidelbergin ja Hampurin kansainvälisile elokuvafestivaaleille sekä Bostonin jaSan Fransiscon Juutalaisille elokuvafestivaaleille.

Franz Kafkan novellifilmatisointi on oiva näyte teatterin ja elokuvan yhdistämisestä, 2000-luvun meyerholdilaisuudesta, ja Jevgeni Mironov on täydellinen Gregory Samza, joka aamulla herätessään huomaa muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi, tai Gilles Deleuzen sanoja lainaten "poikamieheksi, joka ymmärtää, etä kotilossa on kaikki se tila mitä hän maailmassa tarvitsee".

3.  Ildar Jagafarov, Kuktau (Pyhä vuori, 2003, 76 min) tataarielokuva

Tämä on tarina kahden yksinäisen ihmisen - Bulat nimisen invalidipojan ja miehen satunnaisesta kohtaamisesta. He huomaavat tarvitsevansa toisiaan mutta kohtalo päättää toisin...