Kino-Lokakuu 2010

Valikon otsikko: 
DVD-leffat

1. Kira Muratova, Melody for the streetorgan, Melodija dlia sharmanki (2009, 153 min)

Jäätyään orvoiksi alkoholistiäitinsa kuoleman jälkeen sisarukset (tyttö ja poika) lähtevät suureen kaupunkiin etsimään kummankin omaa isää. Matkalla he kohtaavat useita erilaisia ja kummallisia ihmisiä: hyviä ja pahoja, köyhiä ja rikkaita, viisaita ja täysiä idiootteja - yhteistä heille kaikille on se, etteivät omien huoliensa lisäksi pysty näitä lapsia auttamaan. Kylmä taianomainen jouluyö päättyy kaikkea muuta kuin satumaisesti.

 

2. Stanislav Mitin: The backdoor, S tshornogo hoda (2009, )

 

Leningrad, vuoden 1949 syksy. Palattuaan kesälomilta yhdeksäsluokkalainen Misha iskee silmänsä koulun avajaisissa alakoulunopettajaan Anna Nikolajevnaan. Tavatakseen ihastustaan muuallakin kuin koulun käytävillä nuorukainen ottaa hoitaakseen viidennen luokan iltapäiväohjauksen, luokan, jonka luokanvalvojana Anna Nikolajevna toimii. Samaan aikaan kun muut pojat juovat viiniä ja piilottelevat vanhemmiltaan pornovideoita, tekee Misha lasten kanssa vapaaehtoistyötä vain nähdäkseen ensirakkautensa. Rintamalla miehensä menettäneen nuoren naisen ja koulupojan välille syntyy suhde. Anna Nikolajevna sopii Mishan kanssa tapaamisen koulun takaovelle ymmärtäen hyvin. että heidän suhteensa on tuhoon tuomittu ja ennemmin tai myöhemmin asia kantautuu koulun johdon korviin...

 

3. Karen Shahnazarov: Ward no: 6, Palata no: 6 (2009, 83 min)

Elokuvan pohjana käytettyä Anton Tshehovin novellia pidetään hänen teoksistaan kaikkein pessimistisimpänä, mutta samalla myös elämänmyönteisimpänä.

Tositapahtumiin perustuva tarina kertoo psykiatrisen sairaalan johtavasta lääkäristä, joka itse joutuu sairaalaan potilaaksi. Yksinäinen, omine outoine tapoineen elävä, maailmasta vieraantunut tohtori Andrei Jefrimovitsh Ragin on yksi tshehovilaisen sekä koko 1900-luvun maailmankirjallisuuden perushahmoista.

Ragin löytää yhdestä potilaastaan, Gromovista, ainutlaatuisen ajattelijan, jolla on täysin oma elämänfilosofiansa. Keksuteluissaan potilaittensa kanssa hän ymmärtää maailman järjettömyyden ja kadottaa pian itsekin todellisuuden tajunsa. Mutta kuka päättä, missä kulkee viisauden ja hulluuden raja?

Elokuva on kuvattu oikeassa psykiatrisessa sairaalassa "puolidokumentaarisesti".

 4. Vera Glagoleva: One war, Odna voina (2009, 85 min)

Viisi naista pientan lasten kanssa eräällä Laatokan sarella toukokuussa 1945, vartijanaan rinamaltavapautettu kapteeni Karp Nitshiporuk. Naiset ja Karp kalastavat ja lähettävät saaliin rintamalle. Ainoa naiset ja Karpin mantereeseen yhdistävä henkilö on Mihalitsh-vanhus, joka käy säännöllisesti hakemassa kalasaaliit. Lasten isät ovat saksalaisvihollisia, mnkä vuoksi naiset elävät saarella eristettyinä ja vartioituina. Sota on päättynyt ja naiset uskovat pääsevänsä lastensa kanssa kotiin. Voitonpävänä saarelle saapuu kuitenkin majuri Prohorov, joka on saanut käskyn toimittaa naiset välittömästi keskitysleirille ja lapset lastenkoteihin.

 

5. Valeri Todorovski: Hipsters, Stiljagi (2008, 115 min)

 

Mels (nimi tulee sanoista Marks, Engels, Lenin, Stalin) on esimerkillinen komsomolilainen, aina valmis ylipuhumaan toisinajattelijoita. Hän elää kuten kaikki muutkin ja luulee olevansa onnellinen, kunnes hän kohtaa "fiftarit" ja heidän maailmansa, joka vaikuttaa käsittämättömältä ja vaaralliselta, mutta niin houkuttelevalta. Fiftareiden vaatteet ovat värikkäitä ja huomiota herättäviä. He tanssivat ja kuuntelevat sopimatonta musiikkia. Heidän joukostaan löytyvät myös kauneimmat neidot, kuten sokaisevan kaunis luoksepääsemätön ja töykeä Polly-Polza...

 

6. Zinaida Longortova: Hääreki, Svadebnyj argish (2005, 53 min)

 

Hääreki-elokuva perustuu saman nimiseen Zinaida Longortovan tarinaan. Elokuvan toteutukseen osallistuvat Priuralin, Shuryshkarskin ja Salehardin asukkaat.

Elokuvan tekijät Zinaida Longortova ja Kirill Nikolajev ovat elokuvansa kautta pyrkineet välittämään pohjoisten kansojen elämäntapoja karuissa luonnonolosuhteissa. Katsoja tutustuu hantien elämään. Pohjoisen naisilla on tässä erityinen rooli...

 

8. Kirill Serebrennikov, Pjotr Buslov, Ivan Vyrypajev, Aleksei German jr., Boris Hlebnikov:

Karotkoje zamykanije, Crush (suom. Oikosulku, 2009, 95 min)

Viisi lyhyttä novellia, jotka ovat viiden tunnetun venäläisen ohjaajan tunuustuksia rakkaudesta.

Suutari, toimittaja, prostituoitu, mielisairas ja vankilasta vapautunut nuori mies. Kaikki he ovat sankareita sankarittomaan aikaan. He ommavat kyvyn olla avosydämisiä ja rakastaa.

 

9. Dmitri Mamulija: Another sky, Drugoje nebo (2010, 131 min)

Isä ja poika lähtevät uzbekkiarolta Moskovaan etsimään pojan kadonnutta vaimoa. Äiti oli vuosia aiemmin lähtenyt Moskovaan työn perään ja hävinnyt sille tielleen. Hiljainen Ali etsii vaimoaan kaikkialta elävien ja kuolleiden joukosta tuntemattomassa kaupungissa. Alin tulee kulkea tiensä loppuun asti, jotta löytäisi kohtalonsa syvyyden. Ja kohtalolla on oma hintansa. Kun matkanteko päättyy, kun tie on kuljettu, palaa hän maan päälle. Mutta se on silloin toinen maa ja toinen taivas.