Kino Lokakuu 2011

1. OVSJANKI (Keltasirkut), Silent Souls, 2010

Ohjaaja: Aleksei Fedortshenko

Käsikirjoitus: Denis Osokin

Kuvaaja: Mihail Kritshman

Musiikki: Andrei Karasev

Rooleissa: Juri Tsurilo, Ogor Sergejev, Julija Aug, Viktor Suhorukov

 

Miron Aleksejevitsh, paperi- ja selluloosakombinaatin johtaja, matkaa hautaamaan vaimoaan Tanjaa niille selkosille, joilla he aikoinaan viettivät kuherruskuukauttaan. Hän ei tee matkaa yksin vaan Aist-nimisen valokuvaajan kanssa, jolla hän matkan aikana kertoo koskettavia tarinoita Tanjan kanssa eletystä elämästä. Tarinassa sekoittuvat päähenkilöiden muistelot ja Kostroman alueella eläneiden merjalaisten (suomalais-ugrilainen jo sukupuuttoon kuollut kansa) uskomukset ja riitit.

 

Tämä on tarina elämästä ja kuolemasta, ikävästä ja hellyydestä. Vasta rakkaan kuoleman jälkeen voimme ymmärtää rakkauden koko syvyyden ja voiman.

 

2. Vorobei, (Varpunen), Sparrow, 90 min 2010

Ohjaaja: Juri Shiller

Kuvaaja: Oleg Martynov

Taiteellinen johtaja: Vladimir Filippov

Musiikki: Boris Bazurov

Rooleissa: Denis Babaushkin, Sergei Reusenko, Sergei Ugrjumov, Ksenija Babushkina, Juri Nazarov, Viktor Borisov, Jelena Shkurpelo, Aleksandr Naumov, Aleksandr Kazakov, Viktor Suprun, Jegor Kelimenov

Laji: Draama

 

Vasilevkan kylässä syntyi legendan mukaan monia vuosia sitte ainutlaatuinen hevoslauma. Kyläläiset suojelivat hevosiaan jopa nälkäisten sotavuosien läpi aina näihin päiviin saakka. Huonon satovuoden vuoksi kylän johtaja joutui vaikeaan tilanteeseen. Miten maksaa kyläläisille palkkkaa ja hoitaa edellisvuonna otettu pankkilaina?

 

Kyläpäällikkö keksii, että pälkähästä päästään, kun heovoset myydään teurastamolle. Hevosia ryhtyy puolustamaan koko kylä, mutta taloudelliset faktat osoittautuvat liian voimakkaiksi. Lopulta ainoa, joka puolustaa hevosia, on paimenpoika Mitja vorobjev, lempinimeltään Vorobei (varpunen). 

 

3. Ja tebja ljublju (Minä rakastan sinua), 2011, 80 min

Ohjaajat: Aleksandr Rastorgujev, Pavel Kostomarov

Käsikirjoittaja: Suzanna Baranzhieva

 

Kokeileva elokuvamosaiikki, jonka kokoamiseen osallistui monta tekijää. Kyseessä on ensimmäinen Aleksandr Rastorgujevin ja Pavel Kostomarovin yhteinen puolitoista vuotta kestänyt elokuvaprojekti. Löytääkseen elokuvansa sankarit jakoivat ohjaajat doninrostovilaisille asukkaille pieniä kameroita, joilla heidän tuli kuvata itseään rehellisesti. Saadusta materiaalista, ei siis ammatillisesti kuvatusta, eroteltiin 50 kaikkein lahjakkainta tekijää. Tuloksena syntyi yksi parhaiten tämän päivän venäläistä elämää kuvaava elokuva.

 

Elokuva alkaa siitä, kun miliisikapteeni kuvaa jokapäiväista työtään, perhettään, seikkailujaan. Kerran hän unohtaa kameransa hansikaslokeroon, josta se varastetaan. Kamera lähtee "kansan pariin" ja joutuu kolmen teininuorukaisen käsiin. Työläistaustaiset nuoret leikkivät lelullaan kuvaten omaa elämäänsä, tyhjänpäivisiä keskusteluja, typerää työtään, hengailua, treffejä, riitoja tyttökavereiden kanssa. Pikkuhiljaa kuvatusta materiaalista nousee esiin nuorten elämän tärkein asia - rakkaus. Kyynisyys ja lapsellisuus törmäävät todelliseen elämään, jolloin nuorten koko maailma muuttuu. 

 

4. SVOBODNOJE PALVANIJE (Vapaauinti), Free floating, 105 min 2006

 

Ohjaaja: Boris Hlebinkov

Käsikirjoittajat: Boris Hlebnikov, Aleksandr Rodionov

Kuvaaja: Shandor Berkeshi

Rooleissa: Aleksandr Japenko, Pjotr Zaitshenko, Tagir Rahimov, Nina Semjonova, Jevgenyj Sytyj, Darja Jekamasova, Aleksei Oshurkov, Dmitri Persin, Tatjana Rasskazova, Andrei Shibarsin

 

Pieni kaupunki Volgan rannalla, missä jokainen päivä muistuttaa edellistä päivää. Mutta kaksikymppinen Ljonja kokee joka päivä jotain uutta. Tehtaan sulkemisen jälkeen hän menee kenkäkauppiaan avuksi paikalliselle torille, minkä jälkeen yrittää ryhtyä rappariksi. Uusi työ ei kiinnosta paria päivää enempää, minkä vuoksi hänestä tulee työnvälitysotimiston vakioasiakas. Eräänä päivänä hänet lähetetään tietyöprikaatiin, joka työskentelee lähellä hänen kotiaan. Täälläkin Ljonja on aivan liian nuori noudattaakseen näiden ihmisten sääntöjä ... 

 

5. V SUBBOTU, (Lauantaina), Innocent Saturday, 99 min 2011

Ohjaaja/käsikirjoittaja: Aleksandr Mindadze

Kuvaaja: Oleg Mugu

Rooleissa: Anton Shagin, Svetlana Smirnova-Martsinkevitsh, Stanislav Rjadinski, Aleksei Demidov, Sergei Kuzkin, Vjatsheslav Petkun

 

Nuori  mies keskellä Tshernobylin ydinturmaa. Aivan sattumalta hän saa tietää onnettomuudesta koko totuuden ja joutuu moraalisen valinnan eteen. Pelastaako ihmiset vai totellako ylhäältä annettua käskyä olla nostamatta mitään paniikkia? Tässä testissä mitataan se, mitä kukin elämässään arvostaa. Itseään ei voi pleastaa piiloutumalla surulta tai katastrofilta ja hylkäämällä kodin ja läheiset kuin vanhat vaatteet.

 

6. PROPAVSHIJ BEZ VESTI, (Jäljettömiin kadonnut), 96 min 2010

Ohjaaja: Anna Fentshenko

Käskirjoitus: Natalja Repina

Kuvaaja: Eduard Moshkovitsh

Säveltäjä: Andrei Sigle

Rooleissa: Andrei Filippak, Juris Lautsunish, Rasim Dhzafarov, Polina Kamanina, Ljudmila Gerojeva

 

Kummallisen sattuman tuloksena jokseenkin hyvin toimeentuleva, omaisuudestaan huolta pitävä mies menettää kykynsä huolehtia itsestään. Hän menettää hyvän toimeentulonsa ja joutuu epämiellyttävään tilanteeseen, jossa on rippuvainen kaikista muista, sekä valtaapitävistä että sattumalta tapaamistaan ihmisistä. Hän kohtaa oman täydellisen avuttomuutensa muuttuneessa elämäntilanteessa.

 

7. UPRAZHNENIJA V PREKRASNOM, (Kauniin harjoittelua), 83 min 2011

Ohjaaja: Viktor Shamirov,

Käsikirjoitus: Viktor Shamirov, Gosha Kuzenko, Konstantin Jushkevitsh

Kuvaaja: Semjon Jakovelv

Musiikki: Dmitri Kathanov

Rooleissa: Viktor Shamirov, Gosha Kuzenko, Konstantin Jushkevitsh, Pavel Savinkov, Ksenija Radtshenko

 

Komedia kertoo ironisen osuvasti kiertävän teatteriryhmän elämästä. Siitä raskaasta ja vähäpätöisestä, taianomaisen lumoavasta, naurettava traagisesta näyttelijän elämästä. Ja näyttelijöillä on mistä ammentaa, kokemuksia riittää. "Tähteystudin" oireet, riidat tuottajan kanssa, katsojien kritiikki, vanhat solvaukset, jotka toisille on tullut sanottua - kaikki teatterielämän käänteet on tuotu valkokankaalle tervästi ja tarkasti.

 

8. GROMOZEKA, 100 min 2010

 

Ohjaaja: Vladimir Kott

Käsikirjoitus: Vladimir Kott

Kuvaajat: Ruslan Gerasimenkov, Grigori Volodin

Laji: Draama

 

Miliisi Gromov, lääkäri Kaminski ja taksikuski Mozerov olivat samalla luokalla peruskoulussa. Heillä oli tuolloin oma bändi nimeltä Gromozeka, joka ihastutti luokkakavereita ja vihastutti opettajia. Nyt he ovat elämässään monia kriisejä läpikäyneitä nelikymppisiä miehiä: yhdeltä kuoli nuori potilas, toisen vaimo jätti ja kolannen tytär essintyi pornoleffoissa. Elämä vei eri suuntiin, mutta vanhojen oppilaiden tapaamisessa koululla he kohtaavta jälleen ja esittävät 80-luvun hittejä.

 

9. KTO JA, (Kuka minä olen?), 98 min 2010

Ohjaaja: Klim Shipenko

Käskirjoitus: Klim Shipenko, Timur Vanshtein

Musiikki: Olja Tuorskovski, Vladimir Hlopovski

Rooleissa: Mihail Babitshev, Anatoli Belyj, Sergei Galanin, Ilja Obolonkov, Viktoria Tolstoganova, Tatjana Fedorovskaja, Zhanna Friske, Aleksandr Jatshenko

Laji: Dekkari

 

Miliisi löytää Sevastopolin rautatieasemalta nuoren miehen, joka on kadottanut henkilöpaperinsa. Hän muistaa monia asioita, muttei sitä kuka hän on ja miten asemalle joutunut. Samaan aikaan eräästä porttikongista löytyy tunnistamaton ruumis, ei papereita, ei tietoa henkilöllisyydestä. Tutkimukset alkavat....

 

10. MAT (Äiti) 79 min 2007

 

Ohjaajat: Pavel Kostomarov, Antoin Cattin

Laji: dokumentti

 

Elokuva kertoo yhdeksänlapsisen perheen äidin tarinan. Lastensa vuoksi hän yrittää paeta köyhyyttä, epävakautta ja juopottelevaa miestään. Hän pakenee eikä pysty jäämään aloilleen - vakinaisen asuinpaikan löytäminen ei ole helppoa. Äiti jakaa voimiaan lastensa ja työn kesken; huolena on lasten koulunkäynti, vanhemman tyttären häiden järjestelyt. Hän ymmärtää, ettei kukaan yhteiskunnassa kaipaa häntä eikä hänen lapsiaan. Yhtä selkeästi hän ymmärtää, ett hän ja lapset tarvitsevat toisiaan, minkä vuoksi hän on valmis taistelemaan.