Venäläiset klassikot (suomenkieliset tekstit)

Valikon otsikko: 
DVD-leffat

1. Emil Lotinau: Mustalaisleiri muttaa taivaaseen, Tabor uhodit v nebo (1975, 101 min)

 

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on upea ja taianomainen elokuva elämäntavoilleen uskollisista ja ylpeistä mustalaisheimoista, jotka haluavat ylläpitää perinteistä kiertolaiselämäänsä aavalla arolla. Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuun, nykyisen Moldavian alueelle, jota hallitsee Itävalta-Unkarin keisarikunta.

Runollisen kauniisti kuvattu elokuva kertoo nuoren kapinallisen mustalaistytön Radan ja hevosvaras Loiko Zobarin intohimoisesta rakkaudestarinasta. Heidän kohtaloaan siivittää Eugen Dogan tunnelmallinen musiikki.

Maksim Gorkin kertomuksiin pohjautuvasta elokuvasta tuli hetkessä maailmanmenestys ja se palkittiin mm. San Sebastian elokuva-festivaaleilla. Se on vieläkin yksi parhaiten maailmalla menestyneitä neuvostoelokuvia.

 

2. Sergei Eisenstein: Panssarilaiva Potemkin, Borenosets Potjomkin (1925, 109 min)

 

Elokuva on venäläisen ekspressionistin Sergei Eisensteinin 1925 ohjaama neuvostoliittolainen mykkäelokvua, jonka tuotti Mosfilm.

Elokuva on kuvitteellinen ja ylistävä kuvaus tapahtumasta, jossa Panssarilaiva Potjomkinin miehistö nousi kapinaan vuonna 1905. Sitä on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista propagandaelokuvista. Vuoden 1958 Brysselin maailmannäyttelyssä se nimettiin kaikkien aikojen parhaimmaksi elokuvaksi.

Elokuvan tapahtumat perustuvat paikoin löyhästi okeisiin tapahtumiin. Esim. Odessan portailla tapahtuva verilöyly on vain Eisensteinin tiivistelmä kaikista väkivaltaisuuksista, joita tuona aikana tapahtui. Tätä kohtausta lainattiin mm. Kevin Costnerin tähdittämään elokuvaan Lahjomattomat.

Suomessa elokvua sai ensi-iltansa 4. tammikuuta 1952 Royal-elokuvateatterissa.

 

3. Vladimir Menshov: Moskova ei usko kyyneliin, Moskva slezam ne verit (1979, 140 min)

 

Oscar-palkittu elokvua kertoo kolmen naisen ystävyydestä. Tytöt saapuvat Moskovaan, jossa he jakavat yhteisen asunnon, arjen, työt, ilot, surut ja haaveensa. Kaupunki on täynnä suuria mahdollisuuksia, mutta toteutuvatko unelmat, kun elämä kulkee omia polkujaan?

Antonina menee naimisiin ja perustaa perheen, Ludmila uskoo menestykseensä, mutta kohtalo suo hänelle väärän arvan. Yksinäisestä äidistä kasvaa vuosien myötä lannistumaton nainen, joka kokee todellisen Tuhkimo-tarinan. Hänestä tulee suuren yrityksen johtaja ja lopulta hän tapaa myös miehen, jonka kanssa tulevaisuus näyttää onnelliseslta.

 

4. Stanislav Rostotski: Bim Mustakorva, Belyj Bim - thsornoje uho (1977, 2h 52 min)

 

Sotaveteraani Ivan asuu yksikseen ja kirjoittelee artikkeleita lehtiin. Seuranaan hänellä on uskollinen metsästyskoira Bim, luotettava kumppani jnka kanssa hän käy linnustamassa syksyisin.

Kun Ivanin vanha sydänvika alkaa oireilla, hänen on pakko lähteä sairaalaan ja jättää koira naapurien hoitoon. Vapaasti kulkeva Bim lähtee seuraamaan isäntänsä jälkiä, mutta se johtuu pian harhateille ja vieraiden ihmisten armoille. Heidän joukostaan löytyy hyvätahtoisia ja avuliaita ihmisiä, mutta toiset taas ovat niin ahneita ja kavalia, ettei heiltä riitä sääliä edes ihmisille, saati yksinäiselle koiralle.

 

 

5. Andrei Tarkovski: Peili, Zerkalo (1974, 1h 48 min)

 

Runollisesti kuvattu Peili on yksi ohjaaja Andrei Tarkovskin parhaista elokuvista. Sen tapahtumat vievät katsojat ohjaajan lapsuudenmuistoihin. Tarkovski haluaa kertoa tunteistaan, jotka liittyvät hänelle tärkeisiin ihmisiin - äitiin, joka kasvatti hänet ja ystäviin, jotka auttoivat perhettä sodan jälkeisinä vuosina. Elokuvassa siteerataan muutamia ohjaajan isän, huomattavan venäläisen runoilijan, Arseny Tarkovskin säkeitä.

 

 

 

6. Andrei Tarkovski: Ei paluuta, Ivanovo detstvo (1962, 1h 36 min)

 

Lahjakkaan omaperäisen ohjaajan Andrei Tarkovskin esikoiselokuva Ei paluuta herätti maailmanlaajuista mielenkiintoa. Monet elokuva-alan ja kulttuurielämän vaikuttajat ylistivät sitä ja totesivat ettei maailma ollut koskaan nähnyt tällaista sota-ajan kuvausta.

12-vuotiaan Ivanin isä on kuollut sodassa. Pojan lapsuus oppuu lopullisesti sinä päivänä, kun fasistit ampuvat hänen äitinsä ja sisarensa. Orvoksi jäänyt Ivan liittyy pioneerien joukkoon ja hänestä kehittyy taitava vakoilija, joka oman elämänsä uhalla tuo esiin esimiehilleen tärkeätä tietoa. Mutta erään päivänä Ivan ei palaakaan matkaltaan...

 

7. HILJAA VIRTAA DON

Ohjaaja: Bondarchuk Fedor, Bondarchuck Sergei

Pääosanesittäjät: Rupert Everett, Forest Delfin, F. Murray Abraham, Gazza Ben, Andrejchenko Natalja, Mikhalkov Nikita, Bondarchuck Sergej, Gostjukhin Vladimir, Skobtseva Irina, Scherbakov Boris

Vuosi: 2006

Kesto: 2h 55 min

Elokuva pohjautuu Mihail Sholohovin Nobel-palkittuun romaaniin. Tarina kertoo kansannousun sankareista ja vihollisista ensimmäisen maailmansodan , bolshevikkien vallankumouksen ja Venäjän sisälissodan aikana. Ainoa Bondarchukien elokuva, joka on ohjattu alun perin englanninkieliseksi.

 

GAGARIN - FIRST IN SPACE

Ohjaaja: Pavel Parhomenko

Rooleissa: Jaroslav Zhanin, Mihail Filippov, Vladimir Steklov, Olga Ivanova, Vadim Mitshman, Daniil Vorobjev, Nadezhda Markina, Viktor Proskurin

Vuosi: 2013

Kesto: 1h 48 min

Vuonna 1961 neuvostoliittolaisesta Juri Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen ja niin aikuisten kuin lastenkin sankari. Tämä on tarina lahjakkaasta kosmonautti Gagarinista, joka valittiin tehtävään tuhansien hakijoiden joukosta - ja joka sai nimensä historian kirjoihin.