Miksi Suomi-päiville?

 

 Suurlähettiläs Matti Anttonen:

"Historiansa kuluessa monia vaiheita kokenut Samara on nykyään yksi Volgan varren merkittävistä miljoonakaupungeista. Samaran alue tunnetaan kehittyneestä teollisuudesta, jota edustavat autovalmistus, koneenrakennus, metalliteollisuus ja kemianteollisuus. Myös maaperä on hedelmällistä maatalouden harjoittamiseen. Samara on tärkeä liikenteen solmukohta, mikä tarjoaa mahdollisuuksia logistiikkatoimialan kehitykselle. Itse odotan kiinnostuksella tutustumista tähän yli 400 vuotta vanhaan, mutta vilkkaasti kehittyvään kaupunkiin. Uskon, että suomalaisten yritysten on hyödyllistä selvittää paikan päällä Venäjän eri alueiden liiketoimintamahdollisuuksia ja hankkia kontakteja. Esimerkiksi suomalaisten vahvalle teknologiaosaamiselle on kysyntää Venäjällä. Suomalaisilla on Venäjällä hyvä maine luotettavina kumppaneina, mistä meidän tulee pitää kiinni. Kilpailun kiristyessä markkinointi ja omista vahvuuksista kertominen ovat entistä tärkeämpiä."

 

Juha Kirvesniemi (kuvassa oikealla), Specma Hydraulic Oy, vientijohtaja

"Miksi yrityksemme osallistuu jo kolmansille Suomi-päiville Venäjällä?

Yli 20 vuotta Venäjän-kauppaa tehneenä, pidän yksinkertaisista asioista. Niinpä vastauskin otsikon kysymykseen on selkeä: Yrityksemme Specma Hydraulic Oy osallistuu Suomi päiville kolmannen kerran, koska kahdelta edelliseltä kerralta olemme saaneet viisi toimivaa liikesuhdetta. Kuukausimyyntimme näille asiakkaille on kymmeniä tuhansia euroja. Ilman Suomi-päiville osallistumista emme olisi saaneet noita kauppoja.

Mietin pitkään osallistumistani ensimmäisille Suomi-päiville, koska uskoin saavuttavani asiakkaita Jekaterinburgista itsenäisestikin. Tiesin kuitenkin, että matkan järjestäjillä, Suomi-Venäjä-Seuralla ja Suomalais-Venäläisellä kauppakamarilla on erittäin hyvät suhteet ja laajat kontaktit Venäjän yhteiskunnan eri tasoilla. Tämän vuoksi tein päätöksen osallistua.

Suomi-päivät sekä Jekaterinburgissa että viime vuonna Donin Rostovissa osoittautuivat yrityksellemme menestyksiksi. Hyvissä ajoin ennen matkaa sain esittää toivomukseni organisaatioista, jollaisia halusin tavata. Matkan kustannusten maksamisen lisäksi tässä oli kaikki, mitä minun tarvitsi tehdä. Vanhasta kauppamiehestä tuntui, kun olisi kävellyt neuvottelullisesti suoraan Ruotsin-laivan yltäkylläiseen buffet-pöytään; kaikki oli valmiiksi mietitty, aikataulutettu ja tehty se vielä erittäin fiksusti. Omalta kohdaltamme kuittasimme matkan kustannukset reilusti jo ensimmäisen tavaratoimituksen tapahtuessa Suomi-päiviltä saamillemme asiakkaille.

Kaupalliset neuvottelut ja niistä saatavat lopputulokset jäävät tietysti yritysten osaamisen, ja tarjottavan tuote-/palvelukokonaisuuden varaan. Ja niin sen pitää ollakin. Kuitenkin myös neuvottelutilanteissa löytyy kauppakamarin ja Suomi-Venäjä-Seuran apua tulkkauksessa ja muissa Venäjän erityiskysymyksiin liittyvissä asioissa. Kokonaisuutena myyntiehen kannalta ajateltuna on ihanteellinen tilanne, että joku muu on hoitanut tapaamiset, neuvotteluolosuhteet, kuljetukset jne täysin valmiiksi ja myyntimies voi keskittyä siihen, josta palkkakin maksetaan; myymiseen, myymiseen ja myymiseen!

Niille - kuten minulle - joille Venäjä jo on tuttu markkina suosittelen Suomi-päiviä siksi, että niiden kautta löytyy hyvin varmasti uudenlaista businesta ja uusia asiakkaita.

Ne, jotka harkitsevat ensimmäisten askelten ottamista noilla suurilla markkinoilla Suomi-päivät ovat mielestäni paras ja turvallisin tapa aloittaa etabloituminen. Tässä on suurena apuna myös matkalle osallistuva laaja kauppiasjoukko, joihin verkottumalla ja joiden kanssa keskustelemalla on aina kyse win-win tilanteesta!

Olen jo saanut ensimmäisiä yhteydenottoja tämän vuoden Suomi-päivien tiimoilta Samarasta!

Nähdään Helsinki-Vantaalla 14. kesäkuuta!

Mukavaa kevättä kaikille meille!"

 

Teuvo Laaksonen, Metso Automation Oy Senior Advisor, Teknologiateollisuuden Idänkaupparyhmän puheenjohtaja.

”Miksi osallistun kerta toisensa jälkeen Suomi-päiville?

Suomi-päivät ovat edustamani kaltaiselle, tulosta tekemään tarkoitetulle yritykselle, hyödyllinen Venäjän kauppamme markkinointitapahtuma. Osallistumiseen sijoitetun rahan olemme aikaisemmissa vastaavissa tapahtumissa yleensä saaneet takaisin markkinoilta, joskus lyhyellä, joskus pidemmällä aikajaksolla. Tietysti osallistumisen pitää olla aktiivista, pelkkä passiivinen mukanaolo ei riitä.

Parhaimmillaan osallistuva, valmistelutyöt kunnolla tekevä yhtiö saa omaa markkinointiaan tukemaan sekä Suomen valtion, Suomi-Venäjä-Seuran että Suomalais-Venäläisen kauppakamarin. Itse yhtiön pitää tietysti olla keihään kärkenä. Omaa valmistelutyötä voi ja useimmiten kannattaakin ottaa tukemaan SVKK, joka pystyy paikallisilla resursseillaan etsimään potentiaalisia asiakkaita. Totta kai omat kontaktit pitää ja kannattaa ensisijaisesti hyödyntää.

Suomen valtion korkeita edustajia: suurlähettiläs ja ministerit, on tapahtumassa mukana. He auttavat tarvittaessa avaamaan sellaisiakin, esimerkiksi suurten venäläisyhtiöiden korkeimman johdon, ovia, joita yhtiö yksinään ei ehkä saisi auki. He myös auttavat solmimaan kontaktit paikallisen hallinnon edustajiin. Nämä kontaktit ovat joskus hyvinkin hyödyllisiä.

Korkean tason ja toisaalta laaja-alainen edustus Suomi-päivillä antaa niille sellaista näkyvyyttä, että niiden tilaisuuksiin on yleensä kohtuullisen vaivatonta saada tulemaan haluamiaan paikallisia yritysedustajia.

Tänä vuonna Suomi-päivät järjestetään Samarassa. Samaran alue on pinta-alaltaan pieni, mutta asukasluvultaan ja teollisuuden volyymiltään suuri. Teollisuus on myös monipuolista ja raaka-aineita on paikallisesti runsaasti. Meillä on alueelle jo toimituksia, mutta markkinapotentiaalia on paljon ja haluamme tietysti käyttää Suomi-päivien antaman mahdollisuuden markkinointiin ja kontaktiverkon syventämiseen ja laajentamiseen alueella.”