Onnikalla Arkangelissa ja Kenozeron kansallispuistossa kesäkuussa 2010

Onnikalla Arkangeliin ja Kenozeron kansallispuistoon 13.-20.6.2010

 

Kesäkuiselle onnikkamatkalle osallistui täysi bussilastillinen 40 matkaajaa, joista kolmannes jäin matkan varrella Kenozeron kansallispuistoon loppujen jatkaessa Kargopolin kautta Arkangeliin.

Tällaista kahden erilaisen kohteen yhdistelmämatkaa kokeiltiin ensimmäisen kerran ja homma toimi yllättävän hyvin ja noutoaikataulutkin pitivät tiestön kunnosta huolimatta. Ainostaan menomatka Oulusta Puutoisiin (840 km) osoittautui ajallisesti hieman suunniteltua pidemmäksi. Ison porukan majoittuminen Motelli Ujutiin keskiyön jälkeen sujui silti jouhevasti.

 

Kenozeron puiston eteläosaan jäänyttä ryhmää veti Petri Haapala, joka oli yhdessä puiston kanssa rakentanut jaloin, veneillä ja bussilla tehtävistä päiväretkistä viiden päivän ohjelman, jossa puiston rikas luonto tuli tutuksi. Mukaan oli saatu kirkkojakin sekä erilaisia työpajoja: vepsäläisnuken ja piirakantekoa puistossa ja savieläinten muovaamista Kargopolissa, joka on kuuluisa savanvalantaperinteistään. Majoitus oli puiston asutussa kyläkeskuksessa uudessa hirsihotellissa, jossa oli kodikkaasti aina lähiruokaa, tavallinen ja savusauna ja hiekkarantainen järvi vieressä.

 

Arkangeliin matkannutta ryhmää johti Lilja Bujalo, joka yhdessä Inturistin kanssa opasti matkalaiset mm. kotiseutumuseoon, matkamuistotehtaalle, Malye Karely –ulkomuseoon ja Pinegan luonnonpuistoon tippukiviluoliin. Mennessä ryhmä ehti piipahtaa Kenozeron opastuskeskusessa syömässä ja paluumatkalla Kargopolin kuuluisilla käsityöläispäivilläkin. Mennen tullen he myös yöpyivät Hotel Kargopolissa, perillä Arkangelissa oltiin kolme yötä.  Arkangeliin matkustaneen ryhmän kokonaismatka viikon aikana nousi yli 4000 kilometrin!