Čičiliušku – nukketeatteria karjalaksi! Молодёжный театр кукол на карельском языке приглашает на спектакли

Nukketeatteri Sisilisko on saavuttanut jo mainetta näyttävällä versiollaan Mauri Kunnaksen samannimisen teoksen pohjalta "Koirien Kalevalasta". Esityksessä nähdään tärkeimpiä kohtauksia alkuperäisestä Kalevalasta Mauri Kunnaksen jäljittelemättömän tyylin mukaisesti, kuten kanteleen synty, Sammon taonta, Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulanta.

Koirien Kalevala yleisöesitykset:
ke 10.4. klo 18.00 HAUKIPUDAS, Heiton talo (Törmäntie 15)
to 11.4. klo 18.00 OULU, Paulaharjun koulu (Mielikintie 5)
LIPUT: 5/10 euroa. Perhelippu 20 euroa.

 


 

Koirien Kalevala (ilm. 1992) on Mauri Kunnaksen kuvakirjaversio Kalevalasta. Kirjan Kalevalassa asuu villi ja vapaa koirien heimo ja Pohjolassa asuu hurja ja häijy susien heimo. Niiden välissä asuu pieni mutta sitkeä kissojen heimo.
Kalevala on Suomen kansalliseepos, joka perustuu Elias Lönnrotin (1802–1884) vuodesta 1828 alkaen kokoamiin kansanrunoihin.

Koirien Kalevala on ensimmäinen vienankarjalaksi ilmestynyt Kalevala-teos. Karjalan Sivistysseura julkaisi sen vuonna 2010 Nadja Lutohinan kääntämänä. Teatterin lavalle karjalankielinen Koirien Kalevala nousi huhtikuussa 2012 nukketeatteri Sisiliskon toteuttamana. Sovituksen näytelmästä teki Jana Žamoitelite ja sen ohjaa Natalia Golubovskaja.

Koirien Kalevala -näytelmä sopii kaikenikäisille ja varsinaiskarjala on hyvin lähellä suomea. Kuitenkin Mauri Kunnaksen suomenkieliseen Koirien Kalevalaan tutustuminen ennen teatteriesitystä voi auttaa tapahtumien ymmärtämisessä. Näytelmä on hauska ja värikäs. Boris Kudrjavtsevin ja Mihail Rogozikin nukkehahmot ja lavasteet ovat oivaltavasti keksittyjä ja toteutettuja huomioiden kiertuenukketeatterin vaihtuvat ja haasteelliset olosuhteet.

Kuin hukka vasikalla muamona oli –näytelmä esitetään koululaisnäytöksenä. 
Susi varastaa vasikan eräästä karjalaisesta kylästä. Tuo sen metsään ja haluaa syödä sen. Mutta vasikka  nimesi suden emoksi. Sudesta tuli emo ja alkoi pitämään vasikkaa poikanaan. Kettu (karj. repo), metsäsika (karj. meččäšika) ja karhu (karj. kontie) tulevat suden luokse ja haluavat syödä vasikan, mutta susi ei anna...

Nukketeatteri Čičiliušku on Nuori Karjala – kansalaisjärjestön yksi menestyneimpiä projekteja. Teatteri perustettiin Petroskoissa maaliskuussa 2005 Petroskoin valtiollisen yliopiston karjalan ja vepsän kielten laitoksen johtajan sekä Karjalan Rahvahan Liiton hallituksen puheenjohtajan Pjotr Zaikovin aloitteesta. Sana ” Čičiliušku” on karjalaa ja tarkoittaa sisiliskoa. Sisilisko pyrkii edistämään karjalan kielen opiskelua ja kielen vaalimista mm. popularisoimalla sitä ja lisäämällä sen tunnettuutta.

Nukketeatteri Sisilisko panostaa erityisesti syrjäseuduilla asuviin ja sujuvasti karjalaa puhuviin sekä nuoriin, jotka opiskelevat karjalaa tai ovat muuten vain kiinnostuneita kielestä.

Sisiliskossa on mukana noin 15 Petroskoin yliopiston karjalan kielen opiskelijaa, sieltä valmistunutta sekä karjalan ja vepsän kielten laitoksen opettajia. Teatterin taiteellinen johtaja ja ohjaaja on Natalia Golubovskaja, joka on ollut mukana toiminnassa teatterin perustamisesta lähtien. Käsityönä tehdyistä nukeista ja rekvisiitasta vastaavat alansa ammattilaiset.

Teatteri esiintyy ainoastaan karjalan kielellä: livvin- eli aunuksenkarjalan sekä varsinais- eli vienankarjalan kielellä. Näytöksiä pystyvät seuraamaan myös ne, jotka eivät osaa kieltä. Esitysten aiheiksi on valittu tunnettuja kansantarinoita sekä tavanomaisia elämäntilanteita. Lisäksi nuket auttavat esitysten seuraamista. Karjalan kielen oikeaoppisuudesta vastaavat kielen ammattilaiset, jotka tarkistavat tekstit ja harjoittelevat puhetta esiintyjien kanssa.

Tulgua terveh kaikin!