Kino Lokakuu 2015

 

 

 

 

 

 

1. SHAGALL-MALEVITSH

Ohjaaja: Aleksandr Mitta

Tuottajat: Larisa Shnaiderman, Aleksandr Mitta, Jelizaveta Lesovaja

Kuvaaja: Sergei Matshilski

Säveltäjä: Aleksei Aigi

Rooleissa: Leonid Bitshevin, Kristina Shnaiderman, Anatoli Belyj, Semjon Shkalikov, Dmitri Astrahan, Jasha Levda, Darja Pashkova, Filipp Zhloba

Laji: Historia, Vuosi: 2013, Kesto: 1h 59 min.

Vauhdikkaassa ja värikkäässä fantasiassa kahden kuvataiteen suurnimen kohtalot kietoutuvat pogromeihin ja punaterroriin syöksyvässä Vitebskissä, missä Mark Chagall toimi taideasiain komissaarina Venäjän vallankumouksen vuosina 1918-1921. Vaikka opiskelijat suhtautuvat kunnioittavasti Chagallin "maagiseen realismiin", heidän idolinsa nimi on Kazimir Malevitsh, seksikäs futuristi, jonka Chagall kutsuu Vitebskin taideakatemiaan esittelemään suprematistisia teorioita. Rauhanomaisen rinnakkainelon jälkeen kahden taidekäsityksen välille syntyy sota.

Chagall nojaa juutalaiseen kulttuuriin ja kansantarinoihin, kun taas Malevitsh on vallankumouksellisen taiteen lipunkantaja. Hän kohtelee oppilaita kuin sotilaita, joiden pitää putsata vanha kangas ja täyttää se niin kutsutulla nonfiguratiivisella tyhjyydellä.

Opiskelijat valitsevat nopeasti joukkonsa, onhan "coolimpaa" maalata Musta neliö kuin Rakastavaiset kaupungin yllä, ja Chagall havaitsee kuuluvansa lentävine lehmineen historian roskatunkiolle. Sinne he kuitenkin päätyvät kaikki, niin oppilaat kuin opettajatkin, sillä neuvostososialismia ei maalata pensseleillä vaan pistimellä. Lopulta NKVD:n upseeri on ainoa todellinen taiteilija ja luodinreikä ainoa jäljelle jäävä geomterinen peruskuvio.

 

2. YES AND YES (Da i da, Kyllä ja kyllä)

Ohjaaja: Valeria Gai-Germanika

Käsikirjoitus: Aleksandr Rodionov

Tuottajat: Fjodor Bondartshuk, Dmitri Rudovski, Maksim Korolev

Kuvaaja: Vsevolod Kaptur

Taiteilija: Sergei Pahomov, Vladimir Jarin

Leikkaus: Ivan Lebedev

Rooleissa: Agnija Kuznetsova, Aleksandr Vinogradov, Vladimir Dubosarski, Aleksandr Gortshilin, Oksana Zemljanikova, Juri Trubin

Laji: Draama, Vuosi: 2014, Kesto: 1h 55 min

Venäjällä kielletyn ja muutenkin kohutun elokuvan avainkohtauksessa taiteilijan urasta haaveileva ja itseään etsivä Sasha näkee kommuunin sohvalla retkottavan poikaystävänsä kaivavan kalun esiin, virtsaavan kädessään olevaan lasiin ja heittävän kultaisen jallun huiviinsa samalla ammattitaidolla kuin miljoonat votkagrammansakin. Sitten Anton sanoo: "Jotenkin minun vain piti tehdä näin." Esimerkiksi 127 tuntia Liekehtivät kylät - elokuvista poiketen, joissa henkilöt kuolisivat janoon jos eivät joisi nestemäistä kuona-ainettaan, Anton tinttaa litkunsa kruunatakseen oman ja (taiteilija-) yhteisönsä egoistisen ja minäänsä käpertyneen kvasiboheemisen, viinan, seksin ja huumeiden synnyttämän ilmapiirin, joka on kaukana Putin-urosten ihanteesta. Lopulta Shasha kasvaa ulos tuosta yhteisöstä opittuaan seisomaan omilla jaloillaan.

Eritekokeilun liäksi Yes and Yes: n esityskieltoon on vaikuttanut elokuvassa käytetty kieli, joka sisältää lukuisia miehen ja naisen genitaaleihin liittyviä slangisanoja sekä yhtymistä kuvaavia verbejä, aivan kuin nuorten kieli olisi taantumassa pelkäksi parittelukorinaksi.

Yes and yes voitti vuoden 2014 Moskovan elokuvafestivaalin.

 

3. THE MIRRORS (Zerkala, Peili)

Ohjaaja: Marina Migunova

Käsikirjoitus: Juri Arabov, Anastasia Sarkisjan

Tuottaja: Marina Migunova, Anton Zlatopolski

Kuvaaja: Sergei Matshilski

Säveltäjä: Aleksei Aigi

Rooleissa: Viktoria Isakova, Roman Poljanski, Viktor Dobronravov, Aleksandra Moshkova, Jevgeni Knjazev, Igor Pismennyj, Vladimir Sytshov

Laji: Elämänkerta, Vuosi: 2013, Kesto: 2h 10 min.

On kesä Krimillä vallankumouksen aattona. Nuori Marina Tsvetajeva tapaa voimistelija Sergei Efronin.

Tapaaminen aloittaa myrskyisän suhteen, joka kestää läpi koko heidän elämänsä. Elokuva kertoo Marina Tsvetajevan elämästä ja kohtalosta neljän tarinan kautta lähtien Krimin Koktebelistä Prahan ja Pariisin kautta takaisin Venäjälle, jossa perhettä odottaa traaginen loppu.

 

4. LEGENDA NO: 17

Ohjaaja: Nikolai Labedev

Käsikirjoitus: Mihail Mestetski, Nikolai Kulikov, Nikolai Lebedev

Tuottaja: Leonid Vereshagin, Anton Zlatopolski, Nikita Mihalkov

Kuvaaja: Irek Hartovitsh

Säveltäjä: Eduard Artjemev

Taiteilija: Viktor Petrov, Vladislav Travinski, Sergei Stutshev

Leikkaus: Maksim Smirnov

Rooleissa: Danila Kozlovski, Oleg Menshikov, Svetlana Ivanova, Vladimir Menshov, Aleksandr Lobanov, Sergei Genkin, Roman Madjanov, Aleksandr Jakovlev, Aleksandra Grepi, Boris Sherbakov

Laji: Urheiludraama, biografia, Vuosi: 2012, Kesto: 2 h 14 min

Tulipunaisessa CCCP-pelipaidassa oli jotain, joka pisti vastustajan lavat vapisemaan; varsinkin jos punanuttua kantavan kiekkoritarin nimi oli Valeri Harlamov, maailman kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija. Venäjällä katsojaennätykset rikkonut Legend No:17 kuvaa Harlamovin elämää aidolla Rocky Balboa -meiningillä. Pienikokoista ja äitinsä puolelta baskitaustaista Valeria pilkataan ja tönitään niin kaukalossa kun sen ulkopuolellakin, ja auto-onnettomuus on katkaista hänen uransa ennen kun se on kunnolla alkanutkaan. Valeri nousee kuitenkin aina ylös niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin, jos ei muuten niin Oleg Menshovin antaumuksella näyttelemän neuvostokiekkoilun luojan, mestarivalmentajan Oleg Tarasovin potkimana rooliin, jonka kohtalo oli hänelle kirjoittanut. Hän johtaa joukkueensa Kanadan jättiläisiä vastaan vuoden 1973 ottelusarjan avausottelussa, jossa vastakkain ei ole vain kaksi jääkiekkojoukkuetta, vaan kaksi maailmankatsomusta, kaksi poliittista järjestelmää. 

Lätkäfanille Legend No: 17 tarjoaa täydellisen kiekkoillan upeasti toteutuilla toimintakohtauksilla, joiaa jää kirskuu ja laidat paukkuvat, ja kun Tarasov lausuu troikkana maagiset nimet Mihailov, Petrov, Harlamov, ei itku onnesta ole kaukana. 

Urheilusta vähät välittävä voi heittäytyä elokuva romanttisiin kiemuroihin, nauttia upeasta lavastuksesta ja kauniilla tavalla vanhahtavasta tunnelmasta, jonka ansiosta Legend No: 17 on kui aikamatka muistojen kulttamaan Neuvostoliittoon.  

 

5. NINE DAYS ONE MORNING (Devjat dnei odno utro, Yhdeksän päivää yksi aamu)

Ohjaaja: Vera Storozheva

Käsikirjoitus: Anna Kozlova, Vera Storozheva

Tuottaja: Vera Storozheva, Anna Popova

Kuvaaja: Mihail Iskandarov

Säveltäjä: Garry Miller

Leikkaus: Jelena Afanasjeva

Rooleissa: Anna Sherbina, Olga Popova, Ksavje Galle, Sergei Puskepalis, Gleb Puskepalis, Svetlana Toma, Sergei Popov, Maksim Bitjukov, Larisa Krivtsova, Tatjana Medvedeva

Laji: Draama, Vuosi: 2014, Kesto: 1 h 27 min

"Minun nimeni on Anna Kruglova. Olen pariisilainen huippumalli." Näin kotikyläänsä kuvaus- ja hyväntekeväisyysmatkalle lähtenyt Anna esittelee itsensä perähikiän kulttuuritaloon kokoontuneille kyläläisille, jotka tuijottavat häntä kunnioittavasti kuin ihmeitä tekevää ikonia tai uutta mersua. Kaikki heissä, noissa kummallisesti pukeutuneissa junteissa, on Annalle vierasta, jopa kauhistuttavaa, kuin epämääräisiä muistoja lapsena luetuista satukirjoista, jotka aiheuttivat hänelle painajaisia, eikä hän voi kuin kiittää mielessään sitä ranskalaista avioparia, joka vuosia sitten adoptoi hänet paikallisesta lastenkodista ja pelasti venäläisen maatuskan kohtalolta. Mutta Annan asenne kokee muutoksen. 

Käy ilmi, että paikallisen banjan hieman hidasälyinen pesijätär on Annan sisko. Kylän elämä avautuu Annalle täysin uudessa valossa. Hän löytää lisätietoja omasta taustastaan kylän arkistosta, tutustuu lähemmin siskoonsa ja kylän ihmisiin ja huomaa, että vanhassa venäläisessä kaupungissa on paljon kaunista ja arvokasta.  

 

6. GAMER (Pelaaja)

Ohjaaja: Oleg Sentsov

Käsikirjoitus: Oleg Sentsov

Tuottaja: Oleg Sentsov, Olga Zhurzhenko

Kuvaaja: Jegor Petrik, Jevgenija Vradi

Leikkaus: Dmitri Kundrjutski

Rooleissa: Vladislav Zhuk, Aleksandr  Fedotov, Zhanna Birjuk

Laji: Draama, Vuosi: 2011, Kesto: 1 h 30 min

Gamer on elokuva tietokonepelimaailmassa elävästä Andrei-pojasta. Minibudjetilla ja amatörivoimin valmistuneen Gamerin harvinaisen viehättävä ja aito tunnelma selittynee sillä, että ohjaajan mukaan pikku-Andrein esikuva on Oleg Sentsov itse. Simferopolilainen Sentsov joutui Venäjän turvallisuuspalvelun pidättämäksi terrorismista epäiltynä, ja hän päätyi Lefartovon tutkintavankilaan. Gamer on Sentsovin esikoiselokuva.

 

 

7. WHITE MOSS (Belyj Jagel, Valkea jäkälä)

Ohjaaja: Vladimir Tumajev

Käsikirjoitus: Valeri Bakirov, Savva Minajev

Tuottajat: Svetlana Dalskaja, Aleksandr Litvinov, Vladimir Menshov

Kuvaaja: Dmitri Kuvshinov

Säveltäjä: Svjatoslav Kurashov

Taiteilija: Sergei Fevraljev

Leikkaus: Jekaterina Garkusha

Rooleissa: Sangadzhijev, Galina Tihonova, Irina Mihailova, Pjotr Basnajev, Dolzhin Tangatova, Jefim Stepanov, Nikolai Shumarov, Sergei Udovik

Laji: Melodraama, Vuosi: 2014, Kesto: 1 h 40 min

Nenetsikirjailija ja aktivisti Anna Nerkagin novellikokoelmaan pohjautuvassa draamassa ihmiset joutuvat tekemään valintoja, elääkö esi-isien tavoin tundralla arktisissa olosuhteissa vai muuttaako kaupunkiin nauttimaan sieltä ehkä löytyvistä mukavuuksista ja paremmasta elämästä. Kenellekään valinta ei ole helppo, kaikista vähiten Aljoshkalle ja Ilnelle, joiden rakkaudessa heijastuu koko nenetskansan kohtalo ja tulevaisuus

 

8. KIEV-MOSCOW dokumenttielokuvan raakaversio

Ohjaaja: Zosja Rodkevitsh, Olga Horeva

Tuottajat: Pavel Kostomarov, Aleksandr Rastorgujev

Käsikirjoitus: Susanna Baranzhieva

Kuvaaja: Zosja Rodkevitsh

Kesto: 1h 27 min

Video-päiväkirja tavallisten kiovalaisten ja moskovalaisten elämästä. Ihmisiä kuvataa heidän ammattiensa kautta. Tutustumme näyttelijöiden, parlamentin jäsenten, lääkäreiden, opettajien, siivoojien arkipäivään. Tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät elää arkeaan näiden poliittisten myrskyjen keskellä. Miten me oikeasti toisistamme eroamme? Vai eroammeko? Kaikkihan me vain toivomme rauhaa emmekä poliittista kriisiä.

KAIKISSA ELOKUVISSA ENGLANNINKIELINEN TEKSTITYS!