Piirille valittu uusi hallitus ja edustajat seuravaltuustoon

Markku Kivinen: ”Venäjän integroiminen kansainväliseen yhteistyöhön on välttämätöntä”

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivisen mukaan EU:n ja muun maailman on tehtävä politiikkaa, joka auttaa Venäjää ratkaisemaan omia ongelmiaan sen sijaan, että pahentaisi niitä. Venäjällä on ratkaiseva rooli muun muassa ilmastonmuutoksen torjumisessa ja muussakin kansainvälisessä kehityksessä.

Markku Kivinen puhui Kiteellä seminaarissa, joka oli osa Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piirin piirikokousta.

Kivinen kritisoi alustuksessaan myös median tapaa käsitellä Venäjän kansainvälisiä toimia, koska Venäjästä kirjoitetaan ikään kuin se olisi ainoa problemaattinen toimija. Hän otti esimerkiksi Ukrainan kriisin, jonka yhteydessä on puhuttu paljon Venäjän tarpeesta suojella omaa vaikutuspiiriään, mutta unohdettu Ukrainan sisäiset ongelmat ja muiden maiden rooli.

”Meidän pitäisi olla älyllisesti rehellisiä ja myöntää, että myös EU tekee Ukrainassa etupiiripeliä”, Kivinen kommentoi.

Maailmankuulua yhteistyötä

Seminaarin toinen alustaja oli Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti Vesa Blomqvist. Hän kertoi puheenvuorossaan Suomen ja Venäjän rajavartiostojen yhteistyöstä ja korosti kansainvälisten suhteiden merkitystä.

”Yksikään maa ei pysty hoitamaan nykyisiä turvallisuusuhkia yksin”, Blomqvist totesi.

Yhteistyö on erityisen tärkeää nykyisessä tilanteessa pakolaisongelman vuoksi.

”Kuka olisi pystynyt kuvittelemaan pari vuotta sitten, että Tornion kautta tulee meille 35 000 pakolaista?” Blomqvist kysyi ja arvioi, että nykyisen pakolaisten määrä on vasta esinäytöstä, koska muun muassa Itä-Afrikan kuivuminen ajaa ihmisiä pakosalle.

Laitonta maahanmuuttoa organisoivat pääasiassa rikollisjärjestöt, jotka käyttävät hyväkseen ihmisten hätää. Tällaisen toiminnan kitkemisessä kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä.

Suomen ja Venäjän rajayhteistyötä Blomqvist kehui hyvin tiiviiksi. Toiminnan perustana on jatkuva yhteydenpito ja Suomen ja Venäjän rajavaltuutetut pitävät yhteisiä kokouksia keskimäärin sata vuodessa.

”Tällainen yhteistyö on ainutlaatuista. Tämä on itse asiassa maailmankuulua”, Blomqvist lausahti.

Nuoria toivotaan Venäjä-seuraan

Suomi-Venäjä-Seuran Itä-Suomen piirin piirikokous pidettiin Kiteen Pajarinhovissa 23.4. Kokoukseen osallistui kuutisenkymmentä henkilöä ja edustajia oli 26 osastosta. Itä-Suomen piiriin kuuluvat Pohjois-Karjala, Etelä- ja Pohjois-Savo sekä Keski-Suomi. Osastoja alueella on yhteensä 49. Jäseniä alueella on parituhatta.

Seuran ja piirin toiminta on vireää, mutta erityistä huolta herättää jäsenten ikärakenne, koska jäsenten keski-ikä on nousemassa.

Piirikokouksessa valittiin uusi piirihallitus. Piirin puheenjohtajana jatkaa Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari. Hallituksen 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Vesa Rouhiainen Mikkelistä ja 2. varapuheenjohtajaksi Eero Korhonen Vehmersalmelta. Hallituksen muut jäsenet ovat kaudella 2017-2018 Paavo Alanko iisalmesta, Pertti Saarelainen Lieksasta, Helena Majoinen Tohmajärveltä, Jouni Simonen Kiihtelysvaarasta, Nina Simonen Joensuusta, Arvo Kupiainen Punkaharjulta, Kirsti Kurki Savonlinnasta, Marja Vähätalo Korpilahdelta, Markku Hartikainen Vaajakoskelta ja Tapio Heimonen Äänekoskelta.

Piirin edustajat Suomi-Venäjä-Seuran valtuustossa kaudella 2017-2020 ovat:
- Martti Pohjolainen Juankoskelta (varajäsen Päivi Heikkinen Siilinjärveltä)
- Kari Pennanen Kesälahdelta (varajäsen Pertti Tolvanen Tohmajärveltä)
- Kaisa Hänninen Punkaharjulta (varajäsen Kaija Perho Joensuusta)
- Sirpa Piskonen Mikkelistä (varajäsen Sonja Kortelainen Joensuusta)
- Veli-Pekka Nieminen Äänekoskelta (varajäsen Juha Koivula)
- Aleksi Heikkilä Jyväskylästä (varajäsen Pia Valkonen Lapinlahdelta)