Piirikokous Kuusamossa ja seminaari Pääjärvellä 2007

Anneli Kiiskinen jatkaa Pohjois-Suomen piirin johdossa
Pohjois-Suomen piirikokous pidettiin 14 huhtikuuta Kuusamossa, josta jatkettiin vielä iltapäivän aikana rajanaapuriin Pääjärvelle seminaariin seuraavaksi päiväksi. Piirikokouksen puheenvuoroissa nousi esille mm. venäjän kielen opiskelu, rajavyöhykkeen mahdollinen laajeneminen ja sen vaikutus rajayhteistyöhön sekä yhteistyön kehittäminen yhteisöjäsenten kanssa.
Venäjän suulähetystöä edusti kokouksessa 1. lähetystösihteeri Vjatseshlav Avtsinov, keskusjärjestöä valtuuston puheenjohtaja Seppo Sarlund.
Kuusamon kunnan tervehdyksen toi kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Ulla Parviainen. Piirijärjestön puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan Anneli Kiiskinen Oulusta ja varapuheenjohtajaksi Aarno von Bell Kajaanista ja Pirkko Ihalempiä Sodankylästä. Piirihallitukseen tuli valituiksi Tarja Ahonen Rovaniemeltä, Seppo Alatalo Yli-Iistä, Eila Heikkinen Kemistä, Arto Kouri Kiimingistä, Mikko Leskelä Kemijärveltä, Eeva Mulari Ristijärveltä, Arja Nevanperä Ylivieskasta, Marja Nybacka Oulusta ja Pauli Saapunki Kuusamosta.
Rajayhteistyöseminaari Pääjärvellä. Kuva042
Kokouksen puheenjohtajana toiminut Pauli Saapunki veti kokouksen rapsakasti läpi ja Pääjärven matkalle päästiin lähtemän aikataulussa. Uusi rajanylityspaikka Kuusamo-Suoperä sujui mallikkaasti ja pari bussillista ystävyysseuraväkeä ehti illaksi Pääjärvelle majoittumaan perheisiin, Vika-hotelliin ja sen kerrostalomajoitukseen ja mökkikylään. Pääjärven kyläneuvosto oli valmistellut tulemaksi kauppalanjohtaja Aleksandr Moisejenkon isännöimänä illanvieton kulttuuritalon harrastajataitelijain esittämänä. Sunnuntain seminaarin teemana oli Miksi raja avattiin - rajayhteistyön mahdollisuudet. Aiheesta alustivat Louhen piirineuvoston puheenjohtaja Mihail (Mikko) Senj, Louhen piirin Suomen ystävien seuran pj. Valerian Kundozerov, Louhen piirin kylien ja ystävyysseurojen edustajat sekä Suomen puolesta maakuntaneuvos Pauli Saapunki Kuusamosta. Seminaarissa kuultiin 17 vuotta kestäneestä raja-asemaprojektista, jonka täyttymys oli viime vuoden lokakuussa, kun uusi raja-asema avattiin. Louhen piirissä ja erityisesti Pääjärvellä ja sen Paanajärven kansallispuistolla on suuret odotukset matkailun kehittämiseksi. Alustuksissa nousi voimakkaasti esille kaupallis-taloudellisen yhteistyön, kulttuurivaihdon ja kansalaisyhteistyön merkitys. Kunhan vielä saadaan tie rajalta Pääjärvelle ja aina Louheen saakka kunnostettua ja hieman mutakin infraa kunnostettua voi raja kanssakäyminen alkaa toden teolla todettiin yhteisesti, mutta nykyiselläänkin eletään ja pärjätään kunnes asiat tokenee. Pohjois-Suomen piirin, Kuusamon osaston ja Louhen piirin, kylien ja ystävyysseuran yhteistyönä valmistellaan omatoimimatkailun verkostoa. Mäntykylän koulun rehtori Andrei Semenkov jätti ensimmäiset perhemajoittajalistat Mäntykylästä ja Kiestingistä. Omatoimimatkailuverkostoa kehitellään ja tavoitteena on pikkuhiljaa luoda palveluverkosto Louhen ja Kalevalaan piiriin. Seminaarin päätteeksi oli tutustuminen Paanajärven kansallispuiston opastuskeskukseen. Monien seminaarilaisen mielestä päivän anti jätti tarpeen palata Vienan Karjalaan ja ehkäpä jo syksyllä vaeltamaan ja kalastamaan Paanajärven hulppeisiin maisemiin.