Sugrifest - suomalais-ugrilaiset sukukansapäivät

Suomalais-ugrilaisten kansojen sukukansapäivää juhlitaan vuosittain lokakuun kolmantena lauantaina. Olemme yhdessä muiden suomalaisten järjestöjen kanssa mukana monella paikkakunnalla tapahtumavalmisteluissa. Esimerkiksi Tampereella ja Oulussa sukukansapäivää juhlitaan Sugrifest-nimikkeen alla. Tavoitteena on esitellä sukukansojemme elämää nykypäivän näkökulmasta.

Päivittyvä ohjelma facebookissa Sugrifest2017 https://www.facebook.com/events/1760127794281583/

Sukukansapäivien koko ohjelma Sukukansapäivät 2017 https://www.facebook.com/events/1820154221578878/

Sugrifest 2017 – henkilökuvia, juurien pohdintaa ja markkinahumua  

Vuonna 2017 sukukansapäivää juhlitaan Helsingissä, Hollolassa, Kajaanissa, Kemissä, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulaisissa, Oulussa, Pieksämäellä, Salossa, Siilinjärvellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Suomi-Venäjä-Seura on vahvasti mukana erityisesti Kuopion, Oulun ja Tampereen kokonaisuuksissa.

TAMPERE                         

Kansainvälistä suomalais-ugrilaista sukukansapäivää, Sugrifestiä, vietetään Tampereella jo neljättä kertaa peräkkäin. Festari laajenee ja tapahtumia on nyt pitkin lokakuuta, vaikka virallinen juhla onkin lokakuun kolmas lauantai. Sukukansapäivää juhlitaan Helsingissä, Hollolassa, Kajaanissa, Kemissä, Kouvolassa, Kuopiossa, Oulaisissa, Oulussa, Pieksämäellä, Salossa, Siilinjärvellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Tampereen Sugrifestin ohjelmassa nousevat tänä vuonna esiin henkilökuvat ja juurten etsintä. Aihetta tutkitaan esimerkiksi musiikin ja elokuvien kautta. Sugrikinossa Arthouse Cinema Niagarassa 16.-20.10. tutustutaan Unkarin vuoden 1956 aikaiseen pääministeriin Imre Nagyyn, virolaiseen säveltäjään Erkki-Sven Tüüriin, kolttasaamelaiseen Kuun metsän Kaisaan sekä Suomen viimeiseen runonlaulajaan Jussi Huoviseen (1924-2017). Myös Jörn Donnerin Perkele 2 -elokuvan ensi-ilta 20.10. nivoutuu osaksi Sugrikinoa.

Kulttuuriravintola Telakalla Rahvaan musiikin kerhon klubi-illassa 20.10. saadaan katsaus läntiseen ja itäiseen kansanmusiikkiperinteeseen. Pohjanmaan pelimanniperinnettä edustaa nuori ja palkittu haitarivirtuoosi Leija Lautamaja, jonka vastinpariksi saadaan kuulla pitkän linjan petroskoilaisyhtyeen Sattuman näkemystä suomalaisesta ja karjalaisesta kansanmusiikista. Ympäri maailmaa keikkaillut Sattumaa on kuultu täydessä kokoonpanossa Tampereella viimeksi vuonna 2008.

Varsinaisena sukukansapäivänä 21.10. klo 12-16 järjestettävässä koko perheen tapahtumassa Monitoimitalo 13:ssa on nähtävillä koko suomalais-ugrilaisuuden kirjo. Neljäs kerros muuttuu markkinapaikaksi, josta on myynnissä eri kansojen käsitöitä, kirjoja, musiikkia, koruja ja taidetta. Arpajaisista voi voittaa esimerkiksi Kalevala-korun. Vatsankin saa täyteen: paikalla ovat esimerkiksi unkarilaiset makkaramestari Ferenc Vilicsis ja piparkakkuleipuri Renáta Csavajda sekä tamperelainen Viron Herkkukauppa. Lavalla on vaihtuvaa ohjelmaa, esimerkiksi virolainen Vingerpussit, Lempäälän Helkanuoret, petroskoilainen Sattuma ja mordva-ersäläinen laulajatar Natalia Abrosimova. Sukukansapäivässä on myös kansallispukujen tuuletusta, joten oman puvun kanssa kannattaa tulla tapahtumaan.

Sukukansojamme ovat noin 25 suomalais-ugrilaista ja samojedikansaa, joiden kielet ovat samaa alkuperää. Kieliopissa ja sanastossa voi maallikkokin tunnistaa yhteenkuuluvuutta. Suurimmat - unkari, viro ja suomi – ovat elinvoimaisia. Pienimpien kielten - kuten vatjan tai enetsin –  puhujat voi laskea sormilla.

Lokakuista ohjelmaa täydentävät myös lastenkulttuurikeskus Rullan Metsäpeitto-näyttely, museokeskus Vapriikin Birckala1017 näyttelyä avaavat keskiviikkoluennot sekä perinteiset Viro-viikot. Muutamat  tamperelaiset ysiluokat saavat Sugrifestin aikaan teemaan liittyviä oppitunteja.

Sukukansojamme ovat noin 25 suomalais-ugrilaista ja samojedikansaa, joiden kielet ovat samaa alkuperää. Kieliopissa ja sanastossa, voi maallikkokin tunnistaa yhteenkuuluvuutta. Suurimmat - unkari, viro ja suomi – ovat elinvoimaisia. Pienimpien kielten - kuten vatjan tai enetsin –  puhujat voi laskea sormilla.

Mukana: Karjalan Sivistysseura, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Museokeskus Vapriikki, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaan musiikin kerho, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Suomi-Venäjä-Seura, Tampere Eesti Klubi, Tampereen Kalevalaiset naiset, Tampereen kaupungin Kulttuuripalvelut, Tampereen Suomi-Unkari Seura, Tampere-Tartto-Seura

KUOPIO
3.–27.10.
Valokuvanäyttely József Timár:
Suhisevat koivut
Kuopion keskusseurakuntatalo, Suokatu 22
Vapaa pääsy
LAUANTAI 14.10.
klo 14.00–15.30 Luento Heino Nyyssönen:
Mihin Unkari on menossa?
Snellman-kesäyliopisto, Haapaniemenkatu 40
Vapaa pääsy
MAANANTAI 16.10.
klo 13.00–15.00 Tsipaniekka-piirakoiden
tekokurssi
Ortodoksinen seurakuntatalo, Snellmaninkatu 8
Osallistumismaksu 2 €
16.–22.10.
Suomalais-ugrilaisten kirjojen näyttely
Kuopion kaupunginkirjasto, Maaherrankatu 12
Vapaa pääsy
TIISTAI 17.10.
klo 18.00–20.00 Luento Heikki Rausmaa:
Heimopäivästä sukukansapäivään.
Snellman-kesäyliopisto, Haapaniemenkatu 40
Vapaa pääsy
KESKIVIIKKO 18.10.
klo 17.00–19.00 Keitä ovat vepsät?
Vepsän eepoksen esittely.
Kuopion kaupunginkirjasto.
Maaherrankatu 12
Vapaa pääsy
TORSTAI 19.10.
klo 19.00 Udmurttilainen elokuva
Puzkar (Pesä)
Suom. tekstitys.
Kuvakukko, Vuorikatu 27
Vapaa pääsy
SUNNUNTAI 22.10.
klo 14.00 Unkarilainen lounas ja musiikkia
Unkarilaisia kansanlauluja esittävät nuoret muusikot
Ravintola Pitokammari,
Yrittäjäntie 22
Ateriamaksu 25 €
Järjestäjät: Kuopion kaupunginkirjasto,
Kuopion Suomi–Unkari -yhdistys, Pohjois-Savon Tuglas-seura, Suomi–Venäjä-Seuran Itä-Suomen
piirijärjestö
OULAINEN
1.–15.10.
Suomalais-ugrilaisia kansoja esittelevä valokuvanäyttely Ajan elävä säie
Bergströmin kiinteistön ikkunat,
Keskuskatu 2
TORSTAI 19.10.
klo 18.00 Udmurttilainen elokuva
Puzkar (Pesä)
Suom. tekstitys.
Elokuvan kääntäjä Simo Kantele kertoo
ennen elokuvaa laajemminkin suomalais-
ugrilaisista kansoista.
Kinokulma, Asemakatu 1
Vapaa pääsy
Järjestäjät: Suomi–Venäjä-Seuran Oulaisten osasto, Oulaisten kulttuuritoimi,
Kinokulma
 
OULU
LAUANTAI 14.10.
klo 12.00 Sukukansapäivätapahtuma
Aleksinkulma, Aleksanterinkatu 9
Tämän vuoden teemana ovat saamelaiset. Ohjelmassa on mm. laulua, tanssia,
esitelmiä, paneelikeskustelu ja monenlaisia
työpajoja.
Järjestäjät: Suomi-Venäjä-Seuran Pohjois-Suomen piirijärjestö, Suomi-Venäjä-Seuran Oulun osasto ja Valjakko-projekti, Tuglas-seura, Oulun Suomi–Unkari Seura, Pohjois-Viena-seura, Oulun alueen udmurtit ja saamelaiset
 
KEMI
PERJANTAI 13.10.
klo 17.00 Sukukansapäivä
Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3
Päivän pääesiintyjät tulevat Kuolan niemimaal­ta. Mukana on kaksi venäläistynyttä saamelaista, jotka laulavat jo kuolleella akkalansaamen kielellä. Ohjelmassa myös suomalais-ugrilaisia elokuvia.
Vapaa pääsy
Järjestäjät: Karjalan Sivistysseuran paikallisosas­to, Kemin kirjasto, Kemin Suomi–Unkari Seura ja Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osasto
Sugrifest2017: https://www.facebook.com à Sugrifest2017
 
Lisätiedot: toiminnanjohtaja Riku Savonen, Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry: riku.savonen@venajaseura.com, +358 (0)50 328 1420